Nawet o 80 proc. może zdrożeć w najbliższym czasie żywność – ostrzegają rolnicy. Winnymi są susza oraz ASF.
Ciekawie wygląda sytuacja w sektorze mięsa drobiowego - bardzo silnie rośnie jego konsumpcja. Można więc oczekiwać dalszych wzrostów produkcji, chociaż relacje cenowe nie muszą ulec wyraźnej poprawie.
Zapowiada to trudny rok nie tylko dla producentów rolnych, ale również dla przetwórców żywności - oceniają analitycy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Indeks cen żywności na świecie w styczniu 2014 roku spadł o 4,4 procent w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,3 procent.
Według danych Komisji Europejskiej w listopadzie 2013 r. średnia cena skupu mleka w UE wyniosła 40,00 euro za 100 kg (ok. 167,5 zł/100 kg) i była o 17 proc. wyższa niż przed rokiem - informuje Agencja Rynku Rolnego.
Prezes zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych zapowiada niższe ceny żywności w sklepach.
Posłowie podczas posiedzenia sejmowej komisji rolnictwa wskazywali, że w tym roku ceny zbóż są w niektórych przypadkach nawet o 50 proc. niższe, niż w ubiegłym roku.
Drogie są kalafiory i kapusta, ze względu na długą zimę i liczne podtopienia na początku okresu wegetacji, ich podaż jest mniejsza od przewidywanej.
Polskie truskawki pojawiły się na dolnośląskich rynkach hurtowych o tydzień później niż w roku 2012.
Eksperci przewidują, że zyski producentów i przetwórców mogą być mniejsze.