Według szacunków ekspertów, rynek żywności ekologicznej w Polsce jest wart ok. 600 mln zł.
Od 1 września 2015 wszyscy właściciele szkolnych sklepików będą musieli oferować uczniom wyłącznie zdrową żywność.
W tym roku w województwie warmińsko-mazurskim zaplanowano 16 imprez promujących żywność naturalną i tradycyjną - poinformował Urząd Marszałkowski w Olsztynie.
Holandia wyprzedziła Francję i Szwajcarię w najnowszym w rankingu organizacji Oxfam.
Orzechy, ryby, brokuły, czereśnie, awokado - to tylko początek długiej listy super produktów. Choć nie da się podważyć ich znaczenia w codziennej diecie, czy należy je tak gloryfikować?
Belgowie jedzą coraz mniej mięsa, natomiast więcej warzyw i owoców. Tak wynika z badania przeprowadzonego przez flamandzkie centrum zajmujące się promowaniem produktów rolnych.
Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała nowe wytyczne zalecające dorosłym spożywanie mniej soli i określające minimalny poziom potasu w codziennej diecie.
Korzyści wynikające z częstego spożywania ryb przez kobiety w ciąży, przewyższają ryzyko związane z działaniem metylortęci znajdującej się w mięsie ryb.
W Unii Europejskiej produkuje się około 90 tys. ton migdałów rocznie, konsumpcja zaś przekracza 285 tys. ton.
Nadwaga nie jest trendy. Chcemy, żeby nasze szkoły były wolne od żywności niezdrowej.