Trudno odpowiedzieć jednoznacznie a jednak trafnie w co dokładnie, jest wiele dobdrze prognozujących funduszy zarówno z ofercie Aegona jak i Scandii, gdyż oferty są konkurentcyjne dla siebie. To ważna dla ciebie to napewno osoba która będzie twoim "doradcą" , kompetencje napewno powinny przewyższać oczekiwania, ale wybór juz zostawiam po twojej stronie.
Różnice jakie można zauważyć pomiędzy Aegonem i Skandią:
Opłata wstępna:
- w Scandii 2%
- w Aegonie 0%
Opłata likwidacyjna: (opłata pobierana w przypadku wsześniejszego zerwania umowy)
- w Scandii 6% w 1 roku, 5% w 2roku, 4% w 3roku, 3 % w 4roku, 2% w 5roku, 1% w 6roku
- w Aegonie 6% w 1 roku , 5% w 2 roku, 3,5% w 3 roku, 2% w 4 roku, 0,5% w 5 roku
Opłata za zarządzanie: ( pobierana rocznie)
- w Scandii 3% rocznie dodatkowo 0,3-1% za portfele
- w Aegonie 1,95% rocznie
Aegon dodatkowo posiada fundusz gwarantowany oraz fundusz bessowy zarabiający na spadkach, scandia tego nie posiada. Tak jak mówiłem na początku wystepują różnice pomiędzy dostępnymi funduszami, ale różnice równoważą się.
Starałem się przedstawić Tobie opłaty, trudno mi oceniac jednak bezstronie która jest lepsza, ponieważ reprezentuje Aegona.
Odnośnie inwestycji napewno ważnym aspektem jest zastanowić się i poznać twoje preferencje odnośnie inwestowania, ocenić twój profil inwestora, akceptowane przez ciebie ryzko i wiele innych czynników jaki powinien znać twój "doradca".
Nie sztuką jest powiedzieć: podziel tą kwotę na 5 częsci , czyli po 20% , to pozwoli tobie skonstruować portfel, zdywersyfikować ryzyko, ale trudno też opierać inwestycje 200 000zł na wypowiedzi ludzi wirtualnych, dlatego zaproponowałbym tobie spotkanie, nie zobowiązujące, ale napewno ułatwiłoby ono podjęcie decyzji.
Kontakt e-mail: bartosz.milewski@wp.pl