Zeus52
/ 2009-12-31 03:48
/
10-sięciotysiącznik na forum
Trochę na minus nam wpadło. SCH1 też minus,ale niewielki wobec reszty,więc uśrednił nieco spadek w portfelu. Trochę mnie nie było,ale to znaczy,że bez zmian w portfelu. Poobserwowałem spółki i gdy zauważyłem,że odzyskują wigor,mimo chwilowego osunięcia surowców,po prostu się zdrzemnąłem. Kiedyś chyba trzeba. Dobry objaw,po danych spółki zaczęły znów rosnąć. Niestety ML6 nie zdążył już tego wyłapać. Świeca na XAU też wygląda ciekawie. Cóż dodać? Teraz,w nocy Newcrest rośnie,BHP Billiton też. Nic nowego poza tym,że wszystko bez zmian. Dla Newcrest,po wyrysowaniu"W"przed świętami(gwiazda poranna na świecowym),ten ostatni spadek wyrysował prowzrostowy proporzec i obecnie się z niego wybija. Podobnie na innych spółkach złota. Fakt,że nieco mnie to dziwi ze względu na dolara,ale jakąś niewielką nadzieję na ruch na gold i spółkach mam. Inaczej uciekłbym nawet z tej 1/3. Rentowność korekci się już drugi dzień,choć po troszeczku...więc może. Prawda,że dolar rysuje różne dziwne rzeczy,straszy...tylko,że przy tak małym rynku nie wygląda,że warto się tym przejmować. Teoretycznie to samo można by powiedzieć o surowcach,ale tak nie jest,bo tu dochodzą już twarde fakty w postaci dobrych danych. Danych,które prawdopodobnie będą też niezłe w styczniu. Do momentu,gdy będą dotyczyły grudnia. A więc o wycofaniu się trzeba jednak już myśleć...zasada kupuj plotki...Pierwsze gorsze dane ze stycznia mogą jeszcze dużo nie zaszkodzić,bo osłabią chwilowo, dolara. I to powinien być moment ucieczki z surowców przemysłowych,gdyż następne gorsze dane ponownie zaczną dolara umacniać(znów zgodnie z korelacją bessy)...ale surowce i jednocześnie indeksy polecą...a więc to będzie spektakularna zwałka. Ale do tego czasu surowce mogą osiągnąć oczekiwane poziomy(opory). Dla ropy takie najbliższe rozsądne opory są w okolicach 82 i 85$,dla miedzi 343-5 Ec/funt.To tak trochę w skrócie na temat przypuszczalnych wydarzeń. To taka moja wersja. Napisałem tylko,jak to sobie wyobrażam. Na co mam nadzieję teraz,w tym ruchu. Pozdrawiam All i chyba mam czas,aby trochę pospać.