Forum Polityka, aktualnościGospodarka

Afrykański pomór świń. Sawicki: straty hodowców to 200-250 mln zł

Afrykański pomór świń. Sawicki: straty hodowców to 200-250 mln zł

Wyświetlaj:
Niki Dyzma / 80.252.140.* / 2014-03-20 17:55
Witam,
proponuję utworzenie Banku Świńskiego, który będzie skupował świnie (a raczej tuszki), suszył je i składował (oczywiście u rolników). Nas nic to nie bedzie kosztować, bo będziemy placić obligacjami - a kiedyś przyjdzie załamanie rynku świńskiego i wieprza się sprzeda.
rolnik ze strefy buforowej / 46.170.51.* / 2014-03-18 13:20
pozdrawiam hodowców
Po analizie aktualnych wiadomości, przepisów przychodzi mi do głowy jak tanio i szybko można próbować rozładować te nieszczęsne świńskie zatory (wszystkim zależy na bezpieczeństwie żywności jak i bezpieczeństwie w naszych zagrodach).
Proponuję wykorzystanie przepisu 21-dniowej kwarantanny zwierząt ze strefy buforowej ale nie do żywych zwierząt, a do półtusz z tej strefy. Po ubiciu partii tuczników przetrzymujemy je w chłodni przez 21 dni, a w tym czasie chlewnie, z której one pochodzą są pod stałym nadzorem lekarza weterynarii. O ile w chlewniach nic się nie dzieje (brak upadków) ze 100% pewnością można nadać partii status mięsa wolnego od wirusa i przekazać je bez żadnych ograniczeń od dalszej produkcji w dowolnej masarni. W to miejsce możemy brać następną partię żywca i tak w kółko. Unikamy w ten sposób koniecznej obecnie wysokotemperaturowej obróbki, puszek czy chyba bardzo kosztownej operacji tworzenia rezerw w agencji. Potrzeba do tego trochę organizacji(znakowanie partii, współpraca weterynarzy itp.), odpowiednią ilość ubojni i magazynów chłodniczych.
A tak na marginesie to procedury postępowania powinny być już opracowane kilka lat temu i to na wypadek różnych wariantów zagrożeni (wirus u dzika, wirus w zagrodzie itp.)
pozdrawiam hodowców i decydentów

Najnowsze wpisy