Wlaściciel konta emerytalnego OFE - 7,3%
/ 83.238.13.* / 2011-02-03 08:31
... i nie zależnie od tego co robił i robi Balcerowicz, nie zgadzam się z tym, że Państwo ma bez mojej zgody zabrać moje prywatne pieniądze. Pomyślcie - jeśli dziś na Waszych kontach w banku są podobne pieniądze jak w OFE i co miesiąc wpadają tam kolejne składki - ktoś jednym ruchem ręki zabiera jest dla ZUS-u. Taka sama sytuacja, to Wasze prywatne pieniądze, to Wy podpisaliście umowy z OFE, które ktoś chce zmienić i zabrać Wam z pensji to co odkładacie na swoje prywatne konta emerytalne, faktycznie inwestowane, które w przyszłości mogą okazać się jedynym świadczeniem emerytalnym jakie otrzymacie. Dlaczego posłowie nie obierają nigdy sobie? Tylko nam? Mam wrażenie, że faktycznie mają nas za ciemny naród. Jak czytam wiele komentarzy, które nie są związane z Panem Balcerowiczem, tylko ze zmianą systemu emerytalnego, to odnoszę wrażenie, że go nasze społeczeństwo nie rozumie. Dziwne jest to, że większość naszego społeczeństwa nie wie nawet w jakim PTE ma OFE, a jeszcze większa ilość osób nie wybrała go świadomie tylko w drodze losowania, uznając, że to jest bez sensu. Jednak kiedy przychodzi taka dyskusja najlepiej jest komuś dowalić, bez znajomości faktów i liczb. Bez umiejętności bezstronnego spojrzenia na tą sytuację, tylko głucho pójść za tłumem, który krzyczy "Balcerowicz musi odejść".
Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że podczas mojego ostatniego spotkania/wykładu z Panem Profesorem Orłowskim (doradcą Pana Tuska), na pytanie o potrzebe zmiany systemu OFE, nie poparł do końca tej metody łatadnia deficytu, uważając, że obowiązujący system miał pozwolić Polakom na wpływ na swoją emeryturę- nic więcej nie powiedział.
Pomyśl, Przeanalizuj, Poprzyj lub nie, ale zrób to świadomie, bo to Twoje pieniądze.
p.s. a na Tuska już nie zagłosuje, bo pamiętam co mówił i czuje, że mnie oszukał. A poza tym nie będę miał na kogo zagłosować.