Forum Polityka, aktualnościKraj

Będą opłaty za wizytę u lekarza

Będą opłaty za wizytę u lekarza

Money.pl / 2008-03-19 07:57
Komentarze do wiadomości: Będą opłaty za wizytę u lekarza.
Wyświetlaj:
wezyzyr / 212.76.37.* / 2008-07-25 21:18
dobrze, tylko niech wtedy zlikwidują składkę zdrowotną na ZUS. Niestety będzie tak jak jełopy wyborcy PO chcieli składka będzie rosła (tak jest w różnych ustawach zapisane) a za lekarza będzie trzeba płacić.
uuu brawo brawo
beatasz50 / 79.188.250.* / 2008-07-16 18:58
no przeciez tak wszyscy chcecie prywatyzacji sluzby zdrowia...bedziecie ja miec!placic bedziecie nie 100-200zl ale grubo wiecej....Polak mądry po szkodzie....albo przed szkoda i po szkodzie glupi...a doHtory beda po 30 tys zl miesiecznie zarabiac i ludzie dalej beda w kolejkach stac albo placic po kilka tysiecy aby dostac sie do szpitala....
ktos17 / 80.50.235.* / 2008-03-29 15:57
To juz się robi śmieszne zeby płacić za lekarza i pobyt w szpitalu ci co siedzą w sądzie nie rozumiejem że niektórych na to nie stac a im to wszystko jedno bo mają pięniądze a Tusk robi wszystko dla bogatych a biednych ma gdzies !!!!
ktos3 / 80.50.235.* / 2008-03-29 15:57
To juz się robi śmieszne zeby płacić za lekarza i pobyt w szpitalu ci co siedzą w sądzie nie rozumiejem że niektórych na to nie stac a im to wszystko jedno bo mają pięniądze a Tusk robi wszystko dla bogatych a biednych ma gdzies !!!!
mycha10 / 2008-03-21 11:49 / Bywalec forum
Bezpłatna służba zdrowia w Polsce to iluzja. Jak ktoś nie ma znajomości i jest naprawdę chory- to musi płacic podwójnie- podatek naNFZ i leczyc się prywatnie.A nowi komuniści z PIS-u straszą cimny naród prywatyzacją,żeby tylko jak dawniej wydzielac dobra za nasze pieniądze
picownik5 / 2008-03-19 20:27 / Bywalec forum
no i co biedny chory na łeb polaku wydymali nasz co ale dobrze nam tak głosowaliście na PO to tera poznacie uczucie wielki i glebokie swojego premiera cudaka , obiecal cuda i macie cuda a i jeszcze jedno a na co przeznaczone pieniądze z oplat za wizyty u specjalistow i noclegi w szpitalach???????????
man13 / 2008-03-21 10:01 / Tysiącznik na forum
Zapomniales dodac ze ten sam "biedny chory na leb polak" glosowal na Kaczynskich i rzad PiSdzielcow z Dornowatymi na czele, stawiajacy sobie za cel KAMASZOWANIE lekarzy. Uzyskujac zarazem efekt w postaci tysiecy emigrantow lekarzy i miliomow wyksztalconych, mlodych i przedsiebiorczych. PiSiorki powinny przeprosic pozostalych w RP za swa antypolska dzialalnosc a ich zwolennici walnac sie kolka razy w glowe z okazji swiat.
wezyzyr / 212.76.37.* / 2008-07-25 21:18
mylisz się, chory Polak to man13
man13 / 2008-03-19 12:24 / Tysiącznik na forum
Moze pisiorki zrezugnuja z wizyt u KONOWALOW i zdrowia Im przybedzie i pieniedzy zostanie w portfelach. O ujadaniu na inteligencje nie wspowne glosno.
HJGJFYDOPI]ULI / 83.19.1.* / 2008-03-19 11:23
TAK ABONAMENT ZLIKWIDUJA A WPROWADZA OPLATE U LEKARZY ,CO POJDZIE NA ICH PODWYZKI
ZA ICH STOSUNEK DO PACJENTA TO BYM IM JESZCZE ZABRAL ,PACJENTA TRAKTUJA JAK PRZEDMIOT,JAK SIE NIE UDA WYLECZYC --NO TO JEDEN MNIEJ ZLODZIEJE!!!
HJGJFYDOPI]U / 83.19.1.* / 2008-03-19 11:23
TAK ABONAMENT ZLIKWIDUJA A WPROWADZA OPLATE U LEKARZY ,CO POJDZIE NA ICH PODWYZKI
ZA ICH STOSUNEK DO PACJENTA TO BYM IM JESZCZE ZABRAL ,PACJENTA TRAKTUJA JAK PRZEDMIOT,JAK SIE NIE UDA WYLECZYC --NO TO JEDEN MNIEJ ZLODZIEJE!!!
ggg445 / 87.205.175.* / 2008-03-19 11:17
Niech jeszcze wprowadzą obowiazkowe kasy fiskalne w każdym gabinecie lekarskim oraz cenniki uslug wywieszone w poczekalniach. Teraz konowal w swoim gabineciuku zbiera miesiecznie np..20 tys. zlotych czystej nieopodatkowanej kasy.
KVFJGGJQGOTH / 83.19.1.* / 2008-03-19 11:41
MASZ RACJE MIESZKAM OBOK LEKRZA TO WIDZE ILE U NIEGO LUDZI SIE PRZEWIJA W SZPITALU SIE WYSPI A W DOMU NIBY LECZY I TO ZA JAKA KASE ,DOM PRAWIE ZE PALAC Z BASENEM ,KAZDY W RODZINIE SAMOCHOD , WCZASY CO ZA TE JAK MOWIA 3 TYS ZL.------PARODIA
---ALE COZ SIE DZIWIC MAJA DUZE ----LOBBY--U WLADZY I POLE DO POPISU JAKI FALSZ
ZE NIE BEDZIE PRYWATYZACJI SLUZBY ZDROWIA
nie konowal / 87.205.175.* / 2008-03-19 14:03
Twierdzisz, ze jak ktoś sie uczył, to jest zwolniony z podatków ?? Gratuluje rozumu konowalku!!!
BBigBen / 2008-03-19 13:21
Żal??.., trzeba sie było uczyć tak jak on to teraz miałbyś tyle samo...
nie konowal / 87.205.175.* / 2008-03-19 14:06
Twierdzisz, ze jak ktoś sie uczył, to jest zwolniony z podatków ?? Gratuluje rozumu
konowalku!!! To mialo być tutaj panie BI...
jojp / 195.20.110.* / 2008-03-21 16:32
Poszłam do lekarza i dla samej zasady poprosiłam o rachunek po zapłaceniu za wizytę - okazało się, że nawet nie ma druków!!!!!! Bo po co, to my głupki powodujemy to, że z nas zdzierają - jak będą kasy fiskalne, to nie będą płakać w gazetach i telewizji, jacy to są biedni. Ja od każdej swojej godziny pracy płacę podatek i też się kształciłam i dlatego nie chcę, żeby mnie okradano.

Wyszkstałceni - to przyznam, ale złodzieje też.
man13 / 2008-03-19 12:28 / Tysiącznik na forum
PiSdzielce chcialy znacjonalizowac wszystkie prywatne podmioty w opiece medycznej i nie wyszlo. Znaczy trzeba odwrotnie.
KAP / 2008-03-19 09:21 / Tysiącznik na forum
wreszcie. jest szansa ze moi rodzice (a nawet ja) dopchaja sie kolejki w przychodni bez stawania w kolejce o 4tej rano. Na razie kolejki skladaja sie z emerytów i rencistów stojacych w celach towarzyskicch. Tj nie mam nic przeciw emerytom, ale powinno sie dla nich tworzyc kluby, czytelnie a nie zycie towarzyskie w przychodni. Poza tym co kompletnie za darmo tego sie nie szanuje.
laszczyny / 87.205.63.* / 2008-03-19 13:04
Dokładnie tak! Dodać jeszcze opłaty za wypisanie L-4!
Floyd / 2008-03-19 11:35 / Tysiącznik na forum
A, jeśli będą jeszcze kolejki to zwiększyć opłatę i tak aż do skutku czyli ustawienia życia towarzyskiego w szpitalach na właściwym poziomie. Jakie to wszystko proste. Nigdy bym na to nie wpadł, ale widocznie jestem zbyt tępy. :(
maa / 2008-03-19 12:44 / Tysiącznik na forum
Ma Pan rację w ostatnim zdaniu ( tym o swej tępocie). To chyba najtrafniejsze pańskie spostrzeżenie.

Politykom mimo wszystko zależy na dobrej służbie zdrowia. Jej brak to rewolucja i zastój gospodarczy. Zdrowe społeczeństwo, to tanie społeczeństwo (leczenie, renty, absencja w pracy).
Ale niczego darmowego się nie szanuje. Przychodnie na kontraktach NFZ pełne są dziarskich staruszków, którzy w poczekalniach dzielą się informacjami o ostatnich stolcach, blokując dostęp dla rzeczywiście chorych i generując niemałe koszty.
Szpitale pełne są staruszków, i miejskich, i wiejskich - ich ilość jest szczególnie duża w okresie żniw. Wikt i opierunek za darmo, jeszcze przebadają. Staruszek i owszem, powinien być i "ustawiony" przebadany w szpitalu, Tylko, że to zajmuje circa 3-5 dni! Niestety, ponieważ rodzinka kochanego dziadka nie odbiera, leży np. na kardiologii cały miesiąc. Gdyby musiała płacić, wzięła by go po tych 3-5 dniach. Koszty dla rodziny za pobyt byłyby podobne do zapłacenia łapówki ordynatorowi, by się nie rzucał i nie wzywał policji. Ale przetrzymywanie dziadka w szpitalu byłoby nieopłacalne dla kochającej rodzinki.

Polecam więcej myśleć. Może wtedy przestanie Pan głosować na PiS?
wezyzyr / 212.76.37.* / 2008-07-25 21:22
Mylisz się maatołku najwięcej staruszków jest w okresie świąt i wakacji kiedy to tacy entelygentni jak ty jadą na narty urlopy itp.
man13 / 2008-03-19 12:26 / Tysiącznik na forum
Tak jak proponowali kaczynscy z zaostrzeniem prawa. Odblokowac miejsca w wiezieniach poprzez wprowadzenie kary smierci?
KAP / 2008-03-19 12:02 / Tysiącznik na forum
sprowadzasz pomysl ad absurdum. Proponowalbym najpierw (1) zalozyc ze nie jest to jedyny element reformy. (2) przyjrzec sie jak to dziala w innych krajach. Swiat kultury europejskiej sklada sie z kompromisów i rozwiazan bardziej bliskich filozofii zlotego srodka niz rewolucji badz ekstremów.
Floyd / 2008-03-19 12:27 / Tysiącznik na forum
Nawet bym się zgodzi tylko nie podoba mi się zwrot "życie towarzyskie w szpitalach" bo w ten sposób można usprawiedliwić wszystko.Na szczęście nikt takich zwrotów oficjalnie nie używa, ale kto wie może się doczekamy.
Po co np mówić o "ludziach głodnych czy nie dożywionych", wystarczy użyć zwrotu: "ludzie o niskim zapotrzebowaniu kalorycznym", Od razu brzmi bardziej elegancko, no i sumienie mamy jak by bardziej czyste.
KAP / 2008-03-19 13:11 / Tysiącznik na forum
ale to jest takie zycie. bardzo duzo emerytów i rencistów przychodzi po to a wiem to od emerytow. którzy nie moga sie dopchac z czyms powaznym. a sprónujesz bez kolejki zapytac sie o cokolwiek lekarza to zostaniesz poddany niezlej agresji do fizycznej wlacznie radze sie przejsc i spróbowac. To przykre ze Panstwo nie potrafi im zapewnic innej realizacji potrzeb przebywania razem .reszte sprowadziles ad absurdum. z reszta kazda dyskusje nad 'socjalem' mozna sprowadzic do glodujacych matek i dzieci ze strony jednej a z drugiej do pijanych bezrobotnych którzy maja w d.. wszelka prace. no i poza pyskowka z tej dyskusji nic nie wyjdzie. chyba ze celem jest pyskówka. ale jakby to nie mój rewir...
maa / 2008-03-19 12:55 / Tysiącznik na forum
Nie lubię operowania pojęciem "sumienia" tam, gdzie idzie o pieniądze podatników. To zawsze prowadzi do patologii. Sumienie Kuronia doprowadziło do tego, że 50% ludzi zdolnych do pracy oficjalnie nie pracuje. Że każdy pracujący oficjalnie nosi na plecach 56 letniego emeryta, lub 40-letniego rencistę zasuwającego na czarno po 10godzin dziennie! Że najlepiej sytuację pracujących w Polsce obrazują ryciny Goyi?

PS
Zauważył może Pan, że większość "głodnych" Polaków pokazywanych w TV jest otyła?
Ja przed chwilą ,dzisiaj widziałem, jak straż miejska podniosła biedną, starą i garbatą żebraczkę w łachmanach. Miała ze 30 lat, nie była garbata, za to bluzgnęła niemal jak pańscy forumowi bracia w wierze ubekami na strażników...
Floyd / 2008-03-19 13:53 / Tysiącznik na forum
Niestety z tymi żebraczkami to prawda i wszyscy się oburzają (ja też), co innego jak polski miliarder skubnie parę milionów w niezbyt czysty sposób, wówczas wszyscy mówią: ten to ma głowę do interesów. Nie na darmo, często się tu spotykam z określeniem, że w biznesie nie ma moralności. Może jest tak, że moralność to pojęcie dla maluczkich?
Mnie np. banki i nie tylko banki co chwilę chcą skubnąć, choćby na parę groszy, skomlą jak ta żebraczka i nikt się nie oburza. Jasne - w biznesie nie ma moralności, moralność jest dla żebraczek.
Niestety, nie jest łatwo osiągnąć ten tzw. złoty środek, jak to niektórzy sugerują.
PS.
A czy maa widział filmy pokazujące tych którzy opuszczali obóz oświęcimski? Też niektórzy mieli brzuchy świadczące o panującym tam dobrobycie.
jojp / 195.20.110.* / 2008-03-21 16:35
Brzuchy wydęte z głodu to coś innego niż otyły żebrak - prowokujesz, czy naprawdę nie widzisz różniczy?
Bodek2 / 2008-03-19 09:31 / Bywalec forum
Tak, towarzyskie cele wizyt potwierdzają również moi znajomi lekarze.

Odnośnie tego, co za darmo - pamiętam jak leczyłem się w Dolmedzie (Wrocław), publiczny ZOZ, to działało to na takiej zasadzie, że w którymś momencie dostawało się coś na zasadzie wykazu wykonanych usług, wraz z cenami i informacją, że płaci kasa chorych. Nie płaciło się nic, ale sama świadomość, że wykonane właśnie usługi coś kosztują i ktoś za nie musiał zapłacić, to chyba dobra rzecz.

Współpłacenie popieram!!

Podwyżki składki nie popieram!!
man13 / 2008-03-19 09:51 / Tysiącznik na forum
Do tego wszystkiego powinni doprowadzic do prywatyzacja sektora publicznego Od dawna wiadomo ze publicze , to tylko domy rozpusty jakos dzialaja.
KAP / 2008-03-19 10:19 / Tysiącznik na forum
to zalezy od poszanowania dobra wspolnego w spoleczenstwie. jednak obaiwiam sie ze u nas twoja konkluzja jest blizsza prawdy. -;)
KAP / 2008-03-19 09:48 / Tysiącznik na forum
rzeczywiscie , niezly pomysl tego ZOZu...
lookmal2 / 2008-03-19 08:31
Nareszcie. Bezpłatna służba zdrowia to czysta fikcja. Leki przynieś samemu, obiad też bo ten wg stawki żywieniowej 3,75 zł na osobę na dzień to raczej jadalny nie jest, pielęgniarkom kawę bo ci kaczki nie przyniosą, lekarzowi pod stołem bo sie tobą nie zainteresuje. A tak jasna sprawa - płacę i wymagam. Jak mi się nie podoba idę gdzie indziej. Szkoda tylko ze wszyscy od dawna o tym wiedzą a ta "rewolucja" ciągnię się od tylu lat....
POLAK 2 / 89.79.45.* / 2008-03-19 08:54
musimy płacić więcej na kartę polaka trzeba kasy,maja się leczyc za friko polaczku płać ipłacz
Bodek2 / 2008-03-19 09:32 / Bywalec forum
Nie, to na pewno pieniądze potrzebne na operację plastyczną Tuska - zaczną od wilczych oczu, żeby już nie drażniły Jarka i Lechu nie dostawał od nich sraki.
pawel1611 / 157.25.77.* / 2008-03-19 09:20
myślałem że PiSdowcy mają swoje miejsce na onecie a tu zonk jednak tu tez są
Zef / 83.3.99.* / 2008-03-19 08:18
Już teraz sie płaci za wizyty u specjalistów jak sie nie chce czekać miesiącami na wizytę. A teraz jeszcze za wizytę za kilka miesięcy tez trzeba będzie płacić? Ciekawa "Reforma"
Bodek2 / 2008-03-19 09:36 / Bywalec forum
Jeśli będziesz miał cennik oficjalny. Jeśli będzie to krótsze (lub zerowe) oczekiwanie. Jeśli opłata będzie bardziej symboliczna (np. 5-10 zł) niż wynikająca z cennika... nie będzie lepiej?
Floyd / 2008-03-19 09:49 / Tysiącznik na forum
Tylko 5-10zł? Ja dodatkowo dorzucę lekarzowi na biurko 1 zł, taki jestem hojny.
KAP / 2008-03-19 10:20 / Tysiącznik na forum
no ale nie kazdy jest taki bogaty jak ty-:)
marek19.53 / 83.24.0.* / 2008-03-19 07:57

Ponadto do połowy przyszłego roku rząd opracuje koszyk darmowych usług medycznych.

To dość odległy termin jak na "dawno gotowe" pakiety ustaw.
maa / 2008-03-19 12:59 / Tysiącznik na forum
Może to lepsze, niż pisowska sraczka bubel-ustawami?
jkz / 89.77.61.* / 2008-03-19 09:20
Nie wiecie w których krajach UE podstawowa opieka medyczna jest płatna, a w dodatku przy comiesięcznym oplacaniu składki "zdrowotnej"? Jeśli tak ma być niech nasz słynny z "reform" rząd zrezygnuje z tej składki. Albo - albo... Dość kiwania obywateli.
KAP / 2008-03-19 09:26 / Tysiącznik na forum
z tego co wiem to Czechy, Slowacja, Bulgaria - oplaty symboliczne jak projektowane u nas. A prawdziwe kiwanie to jest dla mnie niedostepnpsc dla ludzi pracujacych zapchanych przez zycie towarzyskie przychodni. Skutek jest taki ze albo tracisz dzien na 'darmowa' sluzbe albo idzisz i prywatnie za 50 zet masz od reki porade. Darmowosz powoduje nieogranicziony popyt, którego nikt nie jest w stanie zaspokoic. Symboliczna oplata powoduje zmniejszenie tego popytu poprzez refleksje natury czysto budzetowej....

Najnowsze wpisy