Black Fox
/ 83.31.241.* / 2008-07-30 12:29
Czerwono sie w komentarzach zrobilo.
@jabara: Najwyrazniej nie slyszal o imigracji. Oraz o tym, ze mozna (TAK, MOZNA) zmienic prace, jak sie komu nie podobaja pensje. Zreszta, jakby nikogo do wykonania danej pracy nie bylo, to albo bysmy stworzyli maszyny wykonujace to zadanie, albo ktos by sie skusil (wysoki popyt (uslugi) i niska podaz (pracownikow) = wysoka cena ; oczywiscie to sie rowniez rowna wyzszym cenom, ale rynku nie oszukasz)
@cichydon: a co mnie obchodza pensje w czerwonej UE ? (ktorej prawnie nawet nie ma (upadl Traktat Reforumujacy); jest tylko wspolnota europejska). U nich moze i sa wysokie pensje, ale i podatki sa wyzsze (choc nie moga byc wyzsze o zbyt wiele (Centrum im. Adama Smitha wyliczylo, ze podatki w Polsce osiagnely poziom 87% (LICZBY); a to bylo przed podniesieniem akcyzy na LPG). Bij czerwonych !
@polikarp6: Zrobil to, co zrobilby kazdy inny socjalistyczny rzad. Czyli wyszstko dla dobra ludu, chocby sie jednostki mialy zginac (ale wtedy nie ma ludu, wiec nie ma problemu)
A wracajac do sedna sprawy: Kapitalizm jest systemem sprawiedliwym (bo ustrojem moze byc cokolwiek, nawet demokracja, jezeli panstwo dalej jest republika [np. USA do okolo lat '80). I to nie zadna sprawiedliwosc spoleczna (tj. mszczenie sie i zwyczajne odwrocenie sytuacji, ze on mnie to teraz ja jego zgnebie, bo to nic nie zmiena zgodnie z powiedzeniem: "Jak duzo musi sie zmienic, zeby wszystko zostalo po staremu") tylko zwyczajna sprawiedliwosc. To, na co zapracowales, jest twoje a nie jakiegos urzedasa, zeby tym rozporzadzal (oczywiscie biorac procencik dla siebie za fatyge; toz to swiniom sie jablka naleza).
Na szczescie juz nie dluzej jak 2015 - 2020 i czerwona IIIRP zbankrutuje (zus juz ledwo kwiczy).