ja_kato
/ 91.213.156.* / 2013-06-10 11:52
Witam,
Aby wam zobrazować jak to działa napiszę na swoim przykładzie.
Wpłacałem przez 2 lata 100zł/m-c.
Koszyk - 50% stabilny, 50% akcje(ustawił to koleś z OVB jako najlepszy wariant)
Po pierwszym roku już była strata bo zamiast 1200 było 1000zł.
Po 2 roku zawiesiłem wpłaty i łącznie wpłaciłem 2472.
a saldo po tych 2 latach: 22537.
ucieszyłem się, że odrobiłem stratę i jest jakiś malutki zysk.
3ci rok - zapomniałem o Compensie:-)
Po 4cim roku kasy było już tylko 2100, więc dzwonię do OVB by zmienić koszyk, ale koleś mi tłumaczy, że jest kryzys i wszystkim spada więc warto poczekać jeszcze rok, a odrobi straty.
teraz, w 2103 minął 5rok - saldo: 1700...
mam ochotę udusić tego głąba z OVB i czekam na jego telefon by się umówić na spotkanie!
Pytałem w Compensie, czy pakiet "Gwarantowany Compensa" pokryje koszty roczne - odp.: "Raczej wątpię".
pytam więc dalej - to co wrzucić do koszyka, by nie generować dalszej straty? odp:"proszę skontaktować się z opiekunem OVB, bo ja nie jestem w stanie Panu powiedzieć".
Wnioski:
- żałuję tych utopionych pieniędzy od 1roku po wpłacie.
- wykup bez sensu, bo dostanę 400zł.
- zostawić dalej jak jest - do straty akcji dojdą koszty i będzie większa strata.
- myslę o ustawieniu koszyka na mniej zyskowne, ale pewne pakiety, by pokryć koszty obsługi i jakoś przeczekać do następnego roku, by zobaczyć saldo.
PS. Jeśli ktoś wam kiedyś powie, że nie warto trzymać pieniędzy na lokacie, bo inflacja i mały zysk - kopnijcie go od razu w twarz!
Odnośnie cwaniaczków z komentarzem PRZECIEŻ TO INWESTYCJA DŁUGOTERMINOWA 20lat:
wrzuć 1000zł i obserwuj jak przez te 20 lat ubywa z niego kasa z powodu kosztów obsługi przewyższających zazwyczaj zysk.