Forum Forum inwestycyjneWydarzenia

Czerwiec - miesiąc prawdy dla GPW

Czerwiec - miesiąc prawdy dla GPW

Money.pl / 2008-06-02 07:18
Komentarze do wiadomości: Czerwiec - miesiąc prawdy dla GPW.
Wyświetlaj:
balon z wiejskiej / 77.112.84.* / 2008-06-02 17:26
Politycy robią inwestorów w balona - Andrzej Stec Puls biznesu 02.06.08 09:37
Kolejna ekipa rządowa kpi z inwestorów giełdowych. Scenariusz jest zawsze ten sam. Najpierw obietnica zniesienia podatku giełdowego. Później powolne wycofywanie się rakiem z tego pomysłu. Aż w końcu przychodzi nowa ekipa. I znów to samo.
A oto dowody:
13 listopad 2007r., Waldemar Pawlak, wówczas szef PSL „Chcemy znieść podatek Belki. Można zrobić to jeszcze w tym roku, by obowiązywało to już przy rozliczeniu za 2008 rok"
22 październik 2007r. - Zbigniew Chlebowski, szef klubu PO
„Likwidacja podatku od zysków kapitałowych i podatku od zysku z oszczędności to dwa obciążenia, które na pewno znikną w tej czteroletniej kadencji".
26 październik 2007r. "W przeciwieństwie do poprzedników będziemy w tym bardzo konsekwentni"
Minęło kilka dni, tygodni, miesięcy i …
26 maja 2008r. - Jacek Rostowski, minister finansów
„Jeżeli przyjmujemy zasadę liniowości, to nie może być mowy, że jedni płacą 19 proc. podatku, a inni, najbogatsi, zero procent.”
25 luty 2008r. - Donald Tusk, premier
"Chciałbym znieść ten podatek. Chciałbym, żeby w Polsce podatki były jak najprostsze, jak najniższe, ale chcę też móc powiedzieć nauczycielom, że za rok także czeka ich podwyżka"
Rząd PiS wcale nie był pod tym względem lepszy.
Jesień 2005 - Kazimierz Marcinkiewicz, premier
„Już w 2006 roku zniesiemy podatek od zysków kapitałowych.”
I później:
5 kwietnia 2007 r. - Zyta Gilowska, minister finansów
"Na 2008 rok żadnych obietnic już złożyć nie możemy. (...) Na razie wszystko wskazuje, że może nas być na to stać, wtedy pomyślimy o likwidacji tego podatku, ale dopiero w 2009 roku, nie wcześniej"

Co ciekawe, w lutym tego roku PiS-owi nie przeszkodziło wezwać rząd Donalda Tuska do wywiązania się z obietnic wyborczych. Zaproponował nawet ustawę znosząca podatek giełdowy, ale Konwent Seniorów odrzucił wniosek o włączenie jej do porządku dziennego głosowania.
I co tu się dziwić. Inwestorzy znów zostali zrobieni w trąbę przez polityków. W tym miejscu przypomina mi się pewne zdarzenie sprzed lat. Trwała kampania wyborcza na fotel prezydenta Warszawy. Pewien kandydat chodził po stołecznym rynku i wszystkim coś obiecywał. Mnie zaintrygowała rozmowa z kierowcą, któremu obiecano obniżenie cen ubezpieczeń komunikacyjnych. Zadzwoniłem do ministerstwa skarbu z pytaniem, czy to możliwe, aby prezydent Warszawy mógł wpływać na ceny polis, chociażby ustalane przez państwowy PZU. Od wysoko postawionego polityka usłyszałem wówczas ciekawe wyjaśnienie: - No wiem Pan, Panie redaktorze. To taka kiełbasa wyborcza. Trzeba ludziom mówić to, co chcą usłyszeć. Tylko broń Boże, proszę mnie nie cytować.
flugo / 2008-06-02 17:07 / portfel / Dziecko hossy
jakby sie jakis technik z wieczora zapetał i jakies krechy dla sfiniaka narysował bede zobowiazany
Marzyciel / 2008-06-02 16:58 / portfel / Weteran 07/08
remak nabyty w piatek stoi w miejscu obroty znowy 150zl na sesji jak to odpali to 150% w tym roku jest realne...
bebe / 2008-06-02 16:40 / portfel / Forumowicz z doświadczeniem
http://pl.youtube.com/watch?v=LD5sahXoj0U
myślę, ze udało mi sie wkleić link odpowiedni..... Pa
- do poczytania
flugo / 2008-06-02 16:57 / portfel / Dziecko hossy
udało sie, udało i piosnka zacna

ATONOWO pozdrawiam:))
bebe / 2008-06-02 17:02 / portfel / Forumowicz z doświadczeniem
tez sie w takim razie cieszę,........ zwłaszcza, ....... że kawałek mi cały czas gra w głowie......a i głos przedni..;-)))
piosenkowo pozdrawiam flugo..;-)))
Pa
Fitter / 2008-06-02 16:34 / portfel / Tysiącznik na forum
Zadłużenie Polaków w maju br. wzrosło od sierpnia 2007 r. o 1,8 mld zł do 6,73 mld zł - wynika z raportu InfoDług. Średnie zadłużenie wobec m.i. banków i kontrahentów wynosi 5 tys. 615 zł.

banki potrzebuja pieniedzy oprocentowanie lokat bedzie roslo, a tak zwana ulica nie ma pieniedzy na wejscie do FIO kredyty musi splacac...
kuzynx / 2008-06-02 16:34 / Tysiącznik na forum
WIG stanal na linii trojkata, po przebiciu dolem puszcza zwieracze i spadnie na nas gowniany deszcz :)
j47 / 2008-06-02 16:30 / Tysiącznik na forum
Początek sesji na amerykańskich giełdach stoi pod znakiem przewagi strony podażowej. Na parkiecie dominują słabe nastroje potęgowane obawą związaną z prezentacją danych makro. To zapewne od nich zależeć będzie dalsza sytuacja na giełdzie.
Niestety, prognozowane wartości nie napawają optymizmem.
Wskaźnik ISM dla sektora ma pozostać poniżej progu 50 pkt., co oznacza utrzymanie w obszarze recesyjnym. Specjaliści zakładają także choć wolniejszy niż w marcu, ale jednak spadek wydatków na inwestycje budowlane.

Pogorszenie koniunktury to w dużej mierze wynik odżycia obaw o kondycję sektora finansowego. Powiało znów chłodem, bo brytyjski bank hipoteczny Bradford & Bingley stanął przed koniecznością podwyższenia kapitałów. Instytucja musi nie tylko wyemitować akcje, ale i odsprzedać znaczący pakiet udziałów funduszowi Texas Pacific Group. Wymusiło to przecenę walorów większości amerykańskich instytucji finansowych.

Pod presją podaży znalazło się też wiele papierów firm reprezentujących tradycyjne sektory gospodarki, jak choćby Boeing, którym może zaszkodzić publikacja wskaźnika ISM.

Nerwowo jest sektorze lotniczym. Międzynarodowe Stowarzyszenie Transportu Powietrznego, podczas poniedziałkowego spotkania w Stambule podniosło szacunki odnośnie strat branży w tym roku. Przy średniej cenie baryłki ropy na poziomie 107 USD wyniosą około 2,3 mld USD. Gdy ropa nadal będzie handlowana na poziomach przekraczających 130 USD/b, straty wzrosną do grubo ponad 6 mld USD.
W konsekwencji tych prognoz spadają kwotowania Delta Air Lines i Southwest Airlines.
amigo2 / 2008-06-02 16:22 / Regulamin forum!
witam
jakie zamkniecie na perełce BYTOM
GrzechO / 2008-06-02 16:36 / Bywalec forum
Czyli całe równiutkie " pi " .
Kto pamięta co to "pi?"
Zielarz / 2008-06-02 16:54 / Uparty Gracz Giełdowy
Ja pamietam. Ty nie pamietasz.
3.14 to NIE JEST ROWNIUTKIE pi ...
warren buffet / 2008-06-02 16:15 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
toora pojechala =)
bebe / 2008-06-02 16:25 / portfel / Forumowicz z doświadczeniem
rzeczywiście.......odleciała..
kuzynx / 2008-06-02 16:25 / Tysiącznik na forum
Mietek pojechal
Navigare----- / 2008-06-02 16:24 / Uznany Gracz Giełdowy
Mietek nadal trzyma?
Amigo11 / 2008-06-02 16:09 / SAMA PRAWDA
No i jest tak jak pisałem w łikend nasdaq nie dał rady dać sygnału K na MACD i zawraca na południe
Longterm / 2008-06-02 16:05 / Mostek Zwyciężymy!
dyskontują już nominację Obamy...dobrze bo im szybciej tym lepiej.
K. Kowalski / 77.253.110.* / 2008-06-02 15:57
2.6.Londyn (PAP/Bloomberg) - Cena miedzi w transakcjach trzymiesięcznych na Londyńskiej Giełdzie Metali wyniosła 7.849,50 USD/t wobec 7.952,50 USD/t podczas poprzedniej sesji.
_Borys_ / 2008-06-02 15:52 / portfel / Tysiącznik na forum
Witam!
Na godzinnych DJiA i SP500 zdaje się robią falę C.
Jak się dziś dobrze rozpędzą to może już jutro skończą na plusach.
Krzych / 2008-06-02 16:07 / Płoteczka na forum
dane dobre , nie spodziewał bym się
anonim_03 / 2008-06-02 15:51 / portfel / Uznany Gracz Giełdowy
Jeszcze pare g*** dołączy do Toory i będzie fundament pod nową hossę.

g*** zanczy grszówek.
Jeck / 2008-06-02 15:50 / "Poławiacz perełek"
Co Wy na to, żeby przyjrzeć się KRUKowi??
Raczek swego czasu tak go wywindował ...
do początku nowsze
1 2 3 4 5
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Najnowsze wpisy