Bernard+
/ 83.30.155.* / 2007-03-16 21:30
Do wszystkich, poniżej którzy domagają się wcześniejszej emerytury.
W tym roku mija 41 lat mojej pracy zawodowej a pracowałem 15 lat w koksownictwie, 9 w administracji państwowej a od 1990 roku jestem samozatrudnionym świadczącym usługi dla firm sektora MSP. Mam 57 lat, czyli łatwo policzyć, że zacząłem pracę po zasadniczej szkole zawodowej mając 16 lat. Przerwą w mojej pracy była 2 letnia służba wojskowa jako elektromechanik stacji radarowych oraz 2 miesiące bezrobocia w 1990 roku. I według obowiązujących dziś przepisów muszę pracować nadal do 65 lat, aby przejść za 8 lat jak dożyję na emeryturę będę miał wtedy 49 lat stażu pracy i nie narzekam na to, bo jak długo dopisuje zdrowie to praca nie jest karą za życie, lecz pozwala realizować swoje marzenia i plany, ale mam rówieśników, którzy pracowali w górnictwie obijając się jako związkowcy po biurach i akcjach protestacyjnych i Oni już od 39 roku życia są na emeryturach. Tak nie pomyliłem się od 39 roku życia, bo w górnictwie nawet zasadniczą szkolę górniczą, którą rozpoczęli tak jak ja swoja zawodówkę w wieku 14 lat zaliczono im do stażu pracy uprawniającego do pełnej emerytury górniczej po 25 latach pracy ogółem w tym minimum 15 lat zaliczone do pracy pod ziemią. Ale Ci mi rówieśnicy otrzymując po ponad 2300zł emerytury nie siedzą w domu tylko dorabiają skrupulatnie dbając, aby nie przekroczyć obowiązujących limitów zarobkowych i nie dopuścić do zawieszenia lub ograniczenia emerytury. Pracują, więc oficjalnie na ¼ etatu a resztę wynagrodzenia otrzymują z kieszeni pracodawcy, lecz tym zabierają miejsca pracy młodym bezrobotnym. Skala tego zjawiska jest duża i dlatego sami nie płacąc składek zabierają młodszym możliwość godziwego oskładkowanego zarobku. Mamy więc kolejne skutki społeczne takich przepisów , że młodzi muszą emigrować bo dla nich miejsca pracy są zajęte przez wczesnych emerytów. Jak bowiem konkurować z kimś o miejsce pracy kto tylko dorabia do wysokiej emerytury, więc nie zależy mu na opłacaniu przez pracodawcę składek do ZUS. Więc tych składek w systemie brakuje.