Forum Polityka, aktualnościKraj

Dieta tysiąc kalorii

Dieta tysiąc kalorii

Money.pl / 2010-06-25 17:06
Komentarze do wiadomości: Dieta tysiąc kalorii.
Wyświetlaj:
Paula KHER, Berlin / 77.236.12.* / 2010-06-25 17:06
BH.22.
MOTTO: KALORIA, kilokaloria czy Ktoś wie o co CHODZI !?

Kaloria - (łac. calor - ciepło) historyczna jednostka ciepła, obecnie gdy ciepło jest utożsamiane z energią jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal); często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal.
Dawniej definiowana jako ilość ciepła potrzebna do podgrzania, pod ciśnieniem 1 atmosfery, 1 g czystej chemicznie wody o 1°C od temperatury 14,5 °C do 15,5 °C. ____1 cal = 4,1855 J

1 KALORIA ____ogrzewa 1 gram wody o 1 stopień C.
1 KILOKALORIA ____ogrzewa 1000 gram wody o 1 stC.
1 gram węglowodanów to 4 kcal, tzn. ogrzeje 4000 gram wody czyli 4 litry.

Ilość ciepła po spaleniu np. 100 gram fasoli, tj. ok. 300 kilokalorii.
300 kilokalorii ogrzewa = 300 000 gramów wody tj. 300 litrów wody.

Co dalej, gdzie to ciepło z przemian ?
_GDZIE jest spalarnia, który to piec do spalania, gdzie ciepło jest odprowadzane ?
__GDZIE mamy ciepłownię lub piec ciepłowniczy kumulujący tę ENERGIĘ ?
___GDZIE ?, Kto odpowie na te pytania ?
Czy niektórym ROZUM odebrało ?!
Kto tę bzdurę wyjaśni, GDZIE się spala w żołądku jest ognisko, czy w jelitach i jak to ciepło jest odprowadzone, z przemian biochemicznych, CIEPŁO !?

BAWMY SIĘ w dobry kabaret i wyjaśnijmy tę BZDURĘ ?!
Przypominam WSZYSTKIM, że żyjemy na planecie o nazwie Ziemia i jeszcze nie postradaliśmy swoich zmysłów.

SPOSTRZEŻENIE.
Ci którzy głoszą teorię o kilokaloriach mają: NIEREALNY odbiór RZECZYWISTOŚCI, to najdelikatniej mówiąc, lub inaczej plotą od rzeczy, a MY to słuchamy i mamy to podobno swoimi organizmami REALIZOWAĆ.
UFFF !! ____Jak gorąco od tych kilokalorii w tym __IRRACJONALNYM i nierealnym przecież przekazie. Mamy dobitny, oczywisty wynik tej teorii: czyli rosnącą plagę OTYŁOŚCI i Cukrzycy typu 2. I co, i NIC, a to już jest przykre.

__PODPOWIEDŹ:
Artyści odmalowali, tak solidnie namalowali: plagę OTYŁOŚCI i plagę Cukrzycy typu 2, i chcą tymi samymi farbami malować dalej. Czas zapytać o farby !!

P U E N T A:
1. Elementarz dla 7 letniego dziecka napisany jest bez błędów.
WYNIK: wszyscy umiemy bezbłędnie i czytać, i pisać .

2. Książki o żywieniu dla ludzi napisane są oto tak, że: przedstawiona w nich wiedza jest: __NIEPEŁNA, __NIESPÓJNA i nie oddaje prawd przyrodniczych __REALISTYCZNIE. Nie umiemy wobec tego, czytać zależności żywieniowych ułożonych przez gospodarza planety ZIEMIA, tj. przez PRZYRODĘ !!

WYNIK: wszyscy tyjemy, no i zaczynamy mieć cukrzycę typu 2.

Kaloria, kilokaloria KTO potrafi to wyjaśnić !!
Czy Nikt się nie orientuje w identyfikacji kalorii i kilokalorii.

UWAGA:
Powinniśmy zatem zaopatrzyć się w PATYCZEK, którym rytmicznie pukamy się po własnym CZOLE, próbując wrócić do realiów, obowiązujących na planecie o nazwie __ZIEMIA.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
Dagmara BELZ, Chicago / 77.236.12.* / 2010-06-26 17:25
DIETA. Marchewka. INDEKS GLIKEMICZNY.
BH.39.
MOTTO: Marchewka świeża, a marchewka gotowana wg propagatorów IG !!

Świeża marchewka wg IG = 35 jest produktem na tzw. szczuplenie i to prawda znana, ale podawanie przez speców od INDEKSU GLIKEMICZNEGO, tj. IG marchewki gotowanej, jako produktu na tzw. tycie IG = 85, jest dużym błędem i najprawdopodobniej źle zidentyfikowanym procesem gotowania, lub najpewniej kolejną niesprawdzoną i błędną pseudo teorią.
O CO CHODZI ?!: marchewka zawiera skrobię tj. węglowodan, czyli cukier wielokrotnie złożony, który poddany procesowi gotowania mógłby ulec rozłożeniu tzn. wiązania międzycząsteczkowe, uległy by zerwaniu czyli mogłaby wówczas np. glukoza wydzielić się nieco szybciej podnosząc poziom cukru, ale proszę Państwa jest to tylko niewłaściwa wizja, która biologicznie mogłaby mieć miejsce, ale zwyczajnie NIE ma.

PRAWDA realna wygląda jednak tak: zarówno marchewka świeża jak i gotowana podnoszą niemal do identycznej wysokości poziom cukru we krwi po ich spożyciu i jest to poziom bardzo NISKI; ok. 13% wzrostu.
Ci specjaliści tzw. propagatorzy teorii IG, może i ugotowali sobie marchewkę, ale od strony merytorycznych badań identyfikacyjnych, poza zjedzeniem tejże marchewki nie poczynili NIC, oprócz tworzenia nierealnych, błędnych teorii.

RADA jest jedna; należy od zaraz odrzucić wszelkie tabele IG, całą tę Ich wymyśloną, NIEPRAWDZIWĄ i w najwyższym stopniu NIEREALNĄ grę; z życiem i zdrowiem zwłaszcza chorych na CUKRZYCĘ, ludzi wczytujących się w tę wirtualną teorię.
Ważne są też tzw. __NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu czyli __GLUKOZA naturalna, niezbędna dla naszego mózgu.

R E F L E K S J A:
__INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Najnowsze wpisy