dla kogo dłuższy urlop macierzyński
to ze od 1 wrzesnia maja byc wydluzone urlopy macierzynskie to juz wiem. pytanie tylko czy dla kazdej kobiety to jest dotyczace? Czu sa jakies specialne wytyczne dla kogo jest dluzszy a dla kogo nie? Zamierzam rodzic w lipcu i nie wiem czy sie zalapie na taki wydluzony urlop macierzynski....
ciekawa199a
/ 83.29.180.* / 2013-05-28 10:34
Czy te przepisy dotyczące dłuższego urlopu macierzyńskiego dotyczą tylko i wyłącznie dzieci urodzonych w 2013r, czy wchodzą one na stałe w życie od 2013r? Co z dziećmi urodzonymi w 2014, 2015 itd. Ich to już nie dotyczy?
Nie przepisy, ale PROJEKT, co już tu podkreślono.
Tak, ma wejść na stałe- tj. znowelizować szereg ustaw. Nie jest to projekt regulacji okresowej.
Tak, oczywiście ma objąć nie tyle dzieci, co rodziców dzieci urodzonych:
- od wejścia nowelizacji w życie- czyli zgodnie z projektem - od 1 września 2013.
- na zasadzie przepisów przejściowych, wstecznie, rodziców dzieci urodzonych w okresie 1.01.2013- 31.08.2013.
Podobnie z rodzicami dzieci przysposobionych.
Autokorekta.
W autopoprawce rządowej z 29 kwietnia do 5 wersji projektu ( z 26 kwietnia ) planowany termin wejścia w życie ustawy przyspieszono z 1 września na 17 czerwca.
Zgodnie z PROJEKTEM, bo na razie nie jest to nic więcej niż projekt nowelizacji kilku ustaw, który NIE dotarł nawet do Sejmu nowy urlop rodzicielski w wymiarze do 26 tygodni obejmie rodziców dziecka lub osoby przysposabiające, z których jedna w dniu wejścia nowelizacji w życie (zakładany 1 września) będzie na :
u. macierzyńskim
u. dodatkowym macierzyńskim
u. na warunkach u. macierzyńskiego
u. dodatkowym na warunkach macierzyńskiego
i złoży wniosek o nowy urlop, który może przypaść jedynie bezpośrednio po dodatkowym u. macierzyńskim lub dodatkowym u. na warunkach macierzyńskiego
tak? to dopiero projekt? ja przekonana bylam ze to juz od wrzesnia tego roku bedzie obowiazywac. To w takim razie jezeli jest to projekt to jak Pan mysli ile moze trwac cala precedura wdrazania go w zycie z zalzoeniem ze sie przjmie ten projekt
Termin pierwotnie zakładany (1.09) jest realny, ale moim zdanie ta realność zmniejszy się, gdy nadal opozycja będzie populistycznie wspierać ruch "kobiet I kwartału" i pewnie dołączy się do tego wiosennie Duda i związki.
Z drugiej strony- projektodawca- rząd sam sobie strzelił w stopę po pierwsze tak radykalnym pomysłem zmiany uprawnień rodzicielskich, a po drugie PRowym przyspieszeniem wejścia w życie.
Nowelizacja mogłaby wejść w życie 1.01.2014 i objąć pracowników w związku z urodzeniem/przysposobieniem dziecka, które nastąpiło po 31.12.2013.
masz racje! problemem jest brak zrozumienia w rządzie i chęć przeszkadzania jedni drugim. Zle się dzieje w państwie i niestety raczej nie prędko sie to zmieni, to jest przerażające po prostu.