Forum Forum prawneZmiany w prawie

Dochodzenie praw pracowniczych

Dochodzenie praw pracowniczych

Money.pl / 2011-06-29 16:47
Komentarze do wiadomości: Dochodzenie praw pracowniczych.
Wyświetlaj:
rosalii / 178.183.233.* / 2012-01-04 23:26
Witam. Po urlopie macierzynskim korzystalam z mozliwosci obnizenia etatu na warunkach art.1867 oraz art.1868§1. Termin tego uprzywilejowania to 3 kwietnia 2012. W dniu 2 stycznia otzrymalam listowne rozwiazanie umowy o prace bez wypowiedzenia - jako uzasadnianie podano nieusprawiedliwiona nieobecnosc. Nieobecnos ta wynikala z winy pracodawcy-nie mial dla mnie pracy a ja zlozylam w niosek o gotowosci do pracy ktory pozostal bez odpowiedzi. Pytanie: skladam pozew o odszkodowanie jako pracownik chroniony-czyli moge sie domagac odszkodaowania za caly okres pozostawania bez pracy
k.r.z.y.s / 83.143.141.* / 2011-06-29 16:47
"Jeżeli umowę o pracę rozwiązano z pracownikiem objętym szczególną ochroną wynagrodzenie przysługuje za cały okres pozostawania bez pracy. Bardzo ważne jest, aby pracownik w terminie 7 dni od uprawomocnienia się orzeczenia przywracającego go do pracy zgłosił pracodawcy gotowość niezwłocznego podjęcia pracy, w przeciwnym razie może on odmówić ponownego zatrudnienia pracownika. "

- Czy nauczyciele akademiccy są osobami "objetymi szczególną ochroną"?
Zostałem zwolniony w trakcie semestru. Sąd uznał wypowiedzenie za bezzasadne. Zgłosiłem pracodawcy gotowośc do podjęcia pracy. Czy mogę domagać się wynagrodzenia za okres dwóch lat, bo tyle trwał czas, kiedy pozostawałem bez pracy.
szklarek / 2011-07-01 11:05
Nie są . W artykule wymieniono przecież te kategorie- np. pracownicy w wieku przedemerytalnym, na urlopie macierzyńskim, wychowawczym itp.

Najnowsze wpisy