walny
/ 78.30.108.* / 2012-09-27 20:00
cytuję P. Bujnowskiego:" powyżej analiza pana Waszczyka z Open Finance, nie uwzględnia kosztów utrzymania nieruchomości, podatków oraz okresów, kiedy mieszkanie nie jest wynajmowane. A zatem zyski przy wynajmie indywidualnym trzeba pomniejszyć o koszty okresowych remontów oraz uwzględnić to, że najemcy zmieniają się - średni okres najmu to ok. 10 miesięcy w roku.
U nas koszty remontów oraz okresy niewynajęcia nie obniżają zysku. Są wyzwaniem dla operatora, a nie problemem dla klienta."
komentarz mój: z umowy wynajmu przez Dolcana jednoznacznie wynika iż koszty napraw mieszkania obciążają właściciela mieszkania więc nie wiem dlaczego tutaj podawane są inne fakty a w umowie jest inaczej ????
cytuję P. Bujnowskiego: "Warto pamiętać, że podstawowa stopa % jaką płacimy klientom w Systemie Condo to 8%, a nie 7%."
komentarz mój:
z punktu widzenie inwestora 8% jest % wirtualnym i wyłącznie chwytem marketingowym, ponieważ nie wiadomo czy firma pod koniec roku nie ogłosi bankructwa i wtedy właściciel zobaczy figę a nie zyski, ponadto najczęściej trzeba płacić kredyt i to co miesiąc płacić ratę więc nikt nie zdecyduje się na 8% płacone na koniec roku. Zaproponowano to jedynie jako chwyt marketingowy, wiem to ze żródła wewnętrznego.
cytuję P. Bujnowskiego:
"Owszem mieszkania od boomu z 2007 r. straciły na wartości nawet ponad 20%. Obecnie jednak obserwujemy stabilizacje cen w Warszawie. Pragnę zwrócić uwagę, że cena zakupu mieszkania w Systemie Condo Dolcan pracuje na rzecz klienta – każda złotówka wydana na mieszkanie i jego urządzenie zwiększa nominalną wartość zysku! Już po 3 latach klient zyskuje 24% wartości urządzonego mieszkania. "
komentarz mój:
1. mieszkania używanego nigdy nie sprzedamy za kwotę zakupu, na rynkun wtórnym możemy go sprzedać po roku o 10% taniej,
2. cena zakupu nie pracuje na rzecz klienta, bo klient przepłacając nie zarabia, jeżeli kupi mieszkanie taniej to może te zaoszczędzone pieniądze plus kredyt przeznaczyć na drugie mieszkanie,
3. klient nie zyskuje 24% po trzech latach, tu już szanowny P. Bujnowski pojechał na całego, jeżeli by tak było wszedłbym w to wczoraj. Po czterech latach byłbym właścicielem mieszkania. Zapomniał Pan odliczyć czynszu, podatku od nieruchomości, kosztów napraw które są zapisane w umowie wynajmu, Dopiero po odliczeniu kosztów od przychodu możemy mówić o zysku.
4. do kwoty zakupu nie wlicza się opłat notariusza więc kwota zainwestowana jest mniejsza od rzeczywistej kwoty poniesionej na zakup mieszkania
CytujeP. Bujnowskiego:
"Inny z forumowiczów ocenił: "dla Dolcana wynajem na 10 lat jest lepszy bo inflacja idzie a on płaci cały czas 7% od sumy zakupu mieszkania"
Fakt. Obecnie inflacja jest wysoka – w granicach 4 %, ale ze względu na spowolnienie gospodarcze spada. Zaś % zysku dla klienta w Systemie Condo jaki proponuje nasza firma jest stały. Warto pamiętać, że po okresie gwarantowanym siadamy z klientem do stołu i ustalamy nowe, satysfakcjonujące dla obu strony warunki. Wynajem daje zysk także nam, dlaczego więc mamy nie przedłużać umowy?"
komentarz mój:
1. a kto zagwarantuje, że w przyszłości będzie inflacja spadać, rząd premiera T. bardzo poważnie zadłużył nasze państwo w ciągu ostatnich 5 lat dług wzrósł z 500 miliardów do 800 miliardów czyli połowę tego co przez 16 lat zadłużyło kilka poprzednich rządów, tak że infacja może być i to poważna
2. co do tego przedłużania mam poważne wątpliwości z uwagi na zapisy w umowie wzajemnie sprzeczne pozwalające rozwiązać umowę pomimo zapisów że Dolcan nie może jej wypowiedzieć, mam wrażenie że chodzi o sprzedaż mieszkania za wszelką cenę za duże pieniądze a potem niech klient się martwi
cytuję P. Bujnowskiego:
"Wynajem mieszkania przez operatora daje też większe bezpieczeństwo w zakresie stanu lokalu. Każdy gość jest, jak w hotelu meldowany w danym apartamencie, a tuż po jego opuszczeniu obsługa od razu sprawdza lokal i sprząta. Więc kontrola jest bieżąca. Przy wynajmie prywatnym właściciel ma niewielką kontrolę nad tym co dzieje się w lokalu. Do tego w naszym interesie jest stałe utrzymanie apt. w należytym stanie."
mój komentarz:
ale właściel nie ma możliwości kontroli bo musi uprzedzać Dolcan na 7 dni przed spodziewanym przyjazdem i może dokonac kontroli tylko raz na kwartał :(