Pawelan
/ 188.122.5.* / 2015-11-30 22:28
Wystarczy porównać sumę obu kwot dopłat z wartością produkcji towarowej i widać jak na dłoni gdzie dopłaty są efektywnie wykorzystywane. W takim kraju jak Holandia dopłaty to 5,1 mld euro a wytwarzają za 27,29 mld czyli ponad 5x więcej. A w Polsce? Dopłaty 27,45, a produkcja 22,53. Można też popatrzeć z drugiej strony. O ile dopłaty unijne zmniejszają końcową cene produktu. Skoro Unia dopłaca, to przy tych samych kosztach produkt powinien być tańszy o kwotę dopłaty. Wychodzi na to, że do każdego holenderskiego pomidora, tulipan czy litra mlekaa unia dokłada niecałe 16%, natomiast do polskiego 55%. Oczywiście Holandia to przy takim spojrzeniu lider rankingu, i nie brakuje krajów typu Grecja, gdzie więcej dostają niż wytwarzają, ale jednak stare kraje unijne co do zasady skuteczniej efektywniej wykorzystują większe dopłaty niż nowe. A większa kasa powinna iść tam, gdzieprzyniesie lepsze efekty.