"plan inwestycyjny, ze zminimalizowanym ryzykiem oraz wysokimi stopami zwrotu!"
Zabawne ;)
miki3d - nie można patrzeć na to z perspektywy całej firmy. Po pierwsze doradztwo jest przygotowywane przez jedną góra dwie osoby (zazwyczaj osoba która się uczy _ kierownik) i to od kierownika bardzo dużo zależy. Po drugie ważna jest tez struktura w której ktoś się znajduje (z tego co wiem w Polsce są dwie struktury - Polska i ... Słowacka) które różnią się wymaganiami, planem kariery, poziomem szkoleń i kierowników. Także tak jak w każdej firmie są ludzie i ludziska.
Co do wachlarza mozliwosci OVB to osobiście sądzę że ich oferta nie jest najmniejsza i bardzo często można z ich oferty dobrać bardzo dobre rozwiązania dla klienta (jednak to już zależy od doradcy co przygotuje - jego wiedza, doświadczenie).
Spotkałem kilka osób z OVB i powiem tak, żaden z tych którzy posiadali wiedzę nie napisałby tego typu bzdur. Są to ludzie godni zaufania, z wieloletnim doświadczeniem oraz wiedzą, którzy naprawdę wiedzą co robią i robią to dobrze. Jest także młody narybek przekonany o swojej super wiedzy i elitarności... ale o nich nie ma co wspominać ;) wystarczy zadać kilka prostych pytań (np. o opłaty przy wykupie) i już wiemy czy ktoś ma dobre przygotowanie, czy też ściemnia. Rozumiem nikt nie wie wszystkiego ale posiadanie takich danych (zwłaszcza przy doradztwie) to jest MINIMUM jakie powinno być wykonane.
Osoba z którą ja współpracuję mało tego że przygotowała wszystko bardzo profesjonalnie, to sama pokazała mi tabele opłat, dokładnie omówiła co, jak i dlaczego. Nie było żadnej ściemy i cudownego różu. Nie chwaliła się wynikami sprzed lat. Powiedziała że był to dobry okres dla gospodarki itd. Pokazała wykresy, tak ale pokazała je m.in. po to aby uświadomić mnie o możliwościach wahań wyników konkretnych funduszy. Ogólnie rzecz ujmując przygotowała to tak jak ja chciałbym żeby było to przygotowane :)
Nie jestem mega znawcą, moja wiedza jest raczej nikła, jednak fakt ten że mój :) doradca spotyka się ze mną co 3 miesiące niezależnie od tego czy jest dobrze czy nie, relacjonuje, opiekuje się i tłumaczy rzeczy których nie rozumiem, wpływa pozytywnie na moją opinię o tej firmie. Ale tak jak podkreślam, pracują tam i profesjonaliści i narybek który pokazuje symulacje wyników funduszy za pomocą procentu składanego (pomijając opłaty itd) a na moje pytanie o opłaty mówią że są one tak małe że nie warto brać ich pod uwagę...
Opinia ogólna : sprawdzać to co mówią, pytać i obserwować. Ogólnie o OVB :
- za profesjonalizm osoby która opiekuje się moimi pieniążkami - duuuży PLUS
- za zbyt szybkie wypuszczanie "narybku" do klientów - MINUS
- za bogatą ofertę i możliwości PLUS
- no i to że ja korzystam z pomocy osoby ze struktury Słowackiej - też PLUS :)