bardzo ładnie .. teza też ładna
z małym zastrzezeniem .. gdyby strajkujacy z lat 80 przewidzieli skutki jakie poniosa na skutek strajków .. watpie czy chcieliby strajkować ..
Oczywiscie mam na mysli skutek społeczny jaki poniesli .. w postaci bezrobocia .. plajty ich zakładów .. itp . itd.
strajkowali poniewaz chcieli bardzo "prozaicznej" rzeczy .. mianowicie godnego zycia .. podobnego do tego jaki jest na "zachodzie"
ale zapewne nie chcieli plajt ich zakładów, zwolnień grupowych, latami ciagnacego sie bezrobocia, bezsilnosci na szerzące sie bezprawie prywatyzacyjne (tak takie perełki czasami ogladam w programach Pani Jaworowicz)
z dzisiejszymi strajkujacymi jest podobnie .. oni chca godnie zyc i wiecej zarabiac .. tylko tyle i az tyle ..
i zapewne nie chca aby o ich pensjach decydował rynek .. tylko kasa z budzetu .. czyli podatnicy.
wszak rynkowe podejscie oznacza restrukturyzację .. czyli zwolnienia dla bardzo wielu z nich .. bo moze okazac sie przypadkiem ze jest przerost zatrudnienia .. albo ze swoja prace wykonuja źle i niedbale.
wielu z to czytających było pacjentami w szpitalach .. ja byłem czestym odwiedzajcym, chorych w polskich szpitalach .. i moge powiedziec ze rzeczywistosc z jaka sie zetknąłem .. jest daleka od tej telewizyjnej .. do personelu szpitalnego mozna miec sporo zastrzezeń .. w tym do lekarskiego.
nie znaczy ze krytykuje w czambuł .. znam bardzo pozytywne i budujace przykłady ..
podobnie z innymi działkami budrzetowymi albo wiszacymi na dotacjach z budrzetu ..
im sie nalezy .. owszem ..
ale nam się nalezy .. dobra ich praca ..
a z tym nie jest najlepiej
oczywiscie mozna powiedziec ze wszystko zwalam na tych najnizej w hierarchiach zakładowych czy budrzetowych
moze faktycznie te strajki to krzyk protestu .. bo przeciez jest "swiatła" kadra zarządzająca, ..
mozliwe ze pieniadze w systemie przejadaja wysoko postawione pasorzyty .. i chyba tak jest
nie po to tworzyli chory system aby nie czerpac z tego korzysci .. i mozliwe ze wymaga to radykalnej naprawy
z tym ze naprawiac beda znowu ci co tworzyli stary system
izapłca za to najpierw ci co strajkuja
a potem reszta podatników
jak juz to wszystko sie stanie
wystarczy poczekac .. solidnie przy tym pracujac ..(oczywiscie dla tych którzy posiadac beda prace) .
na "ozdrowieńcze i zbawienne skutki" restrukturyzacji ba nawet reform.