A wybrała się Pani chociaż raz na spotkanie wyborcze jakiegoś
kandydata w dowolnych wyborach aby zadać mu pytania i posłuchać
co ma do powiedzenia?
U nas był tylko Napieralski przed wyborami na prezydenta i nie poszłam, bo uważałam to za bezcelowe. O wszystkich spotkaniach mieszkańcy mojej gminy są informowani w Biuletynie bądź na tablicach ogłoszeniowych, które czytam.
Czy odwiedziła Pani biuro jakiejś partii aby zapytać o ich
program czy też porozmawiać z ludzmi tam pracującymi
Mieszkam w małym mieście (8 tys.) i nie ma tu biura żadnej partii, mało tego - w powiatowym mieście też nie ma, a do Poznania nie mam ani ochoty, ani czasu jeździć. W powiatowym mieście tylko mamy dwa biura poselskie, bo mamy dwóch posłów z terenu, jeden z SLD, a drugi z PO. Obaj działają dla dobra naszego powiatu, ale bardziej znam tego z SLD, dlatego, że akurat on dużo zrobił min. dla szkoły, w której pracuję, załatwił konferencję prasową dla uczniów gimnazjum i szkoły średniej, którzy wygrali konkurs na posła na Sejm Dzieci i Młodzieży dwa lata temu oraz miejsca w hotelu sejmowym na czas tych obrad. Było ich czworo, z tym że jeden uczył się w innym powiecie (to był mój syn). Drugi też działa, tylko w innej części powiatu, ale czasem włącz\ się i u nas. Słyszę o nich pozytywne opinie, zresztą są posłami wielu kadencji. Widzisz więc, że są posłowie i Posłowie i nie ma to wielkiego znaczenia z jakiej opcji się wywodzą (akurat tu - nie mówię o innych). Poseł z SLD nawet bywa na różnych uroczystościach w mojej szkole, ten drugi nie, ale być może bywa gdzie indziej (był zapraszany do nas wielokrotnie).
Patrzenie w telewizor, słuchanie radia czy czytanie internetu
to nie to o czym piszę
Oczywiście, że nie to, ale wszystko razem wzięte daje pewien obraz. Same uczestnictwo w spotkaniach, zadawanie pytań też nie da jednoznacznego sądu o programach, bo w bezpośrednich kontaktach też kłamią. Staram się oceniać po działaniach. Nie wiem na kogo zagłosuję w przyszłym roku, być może na kogoś nowego, jeśli program przypadnie mi do gustu, a kandydat nie będzie karierowiczem.