Bernard+
/ 83.27.79.* / 2011-02-21 19:47
W 1999 roku wybrałem dobrowolnie przekazywanie części 7,3% mojego wynagrodzenia do OFE a 12,22% do ZUS jestem z tych roczników, które zgodnie z ustawą mogły wybrać czy chcą lokowania części swoich składek do OFE czy nie chcą i wolą całość emerytury otrzymywać z ZUS., Dlaczego teraz bez mojej zgody rząd chce zmienić mój wybór i do OFE przekazywać tylko 2,3% z moich zarobków a w ZUS zostawiać 17,22%? Czy ja jestem obywatelem tego państwa czy jego niewolnikiem, który nie ma nic do decydowania? System OFE po 11 latach ujawnił już wszystkie swoje wady podstawowa jest jedna za wysokie ustawowe prowizje niezależne od wyników wypracowanych dla nas, którzy w OFE oszczędzamy na część swoich przyszłych emerytur. Rząd kłamliwie mówi o reformie emerytalnej a niczego nie proponuje w OFE zreformować, bo nie jest reformą zmniejszenie części składki przekazywanej obecnie do OFE o 5% a zwiększenie dopływu tych pieniędzy do ZUS! To niczego nie zmienia dla nas nieuprzywilejowanych pracowników a przyszłych emerytów. Nadal nasze pieniądze będą wydawane na wysokie emerytury młodszych ode mnie uprzywilejowanych 35, 43 i 50 letnich emerytów oraz na emerytury dla posiadaczy 100 i więcej ha ziemi prowadzących oprócz gospodarstwa wielkie hurtownie nawozów i pasz i niepłacących składek do ZUS nawet w minimalnej wysokości, jaką musi zapłacić stary 64 letni szewc ledwo mogący utrzymać młotek i kopyto w rękach. Jeżeli rząd rozdaje na lewo i prawo posady urzędnicze mimo kryzysu ( w 2010 roku przybyło 10 tys. nowych etatów urzędniczych a każdy urzędnik otrzymuje za swoją pracę 13 wypłat natomiast pracujący w sferze prywatnych przedsiębiorstw zarabiają i mniej przeciętnie miesięcznie i nie mają 13-stek, ale im przywilejów się nie redukuje to jest to rządowo partyjne draństwo i budowanie sobie za pieniądze podatników i pracowników małych prywatnych firm zaplecza politycznego w postaci kasty popleczników, których muszą utrzymywać Cisi i Pracowici Polacy.!!!!