Forum Polityka, aktualnościGospodarka

Gazociąg Jamał-Europa II może być korzystny dla Polski

Gazociąg Jamał-Europa II może być korzystny dla Polski

Wyświetlaj:
ryszardw / 37.225.226.* / 2013-04-06 09:48
List Stanisława Augusta Poniatowskiego do Katarzyny II (25 stycznia 1793)

Pani siostro,

Uczyniwszy zadość wszystkiemu, czego żądała ode mnie Wasza Cesarska Mość, jeszcze w swoim ostatnim liście z 26 sierpnia 1792 złożywszy swój los w jej ręce, w milczeniu oczekuję czynów jej wspaniałomyślności.

Jakiekolwiek są me troski i niedostatki, tłumię swoje skargi, mówiąc sobie: Cesarzowa nie zignoruje tego, co się tutaj wydarzyło… Zechce, więc postawić tamę mym cierpieniom, pośród których będziemy szukali ukojenia w jej rozmyślaniach nad naszym losem. Lecz gdybym zachował milczenie po deklaracji pruskiej z 16 stycznia 1793, uchybiłbym prawdzie i powinnościom mojego majestatu. Dla wydania sądu o tym, co rzeczywiście zawiera rzeczona deklaracja: o naruszeniu przez nas terytorium pruskiego, o rzekomym istnieniu u nas klubów jakobińskich, przywołałbym tylko Waszą Cesarską Mość, by zobaczyła, do jakiego stopnia te podejrzenia są pozbawione podstaw. Pani, jeżeli jeszcze inne wojska oprócz przebywających w Polsce wojsk rosyjskich wejdą no naszego kraju będziemy się uważali za zgubionych.
ryszardw / 37.225.226.* / 2013-04-06 09:43
gaz w USA 100$ , gaz z Rosji 500$. Dywersyfikacja padnie a monopolista bedzie nas doji wspomagajac ruchy ekologiczne.
Po koalicji PO-PSL wiem ze działania Targowicy w swoim czasie tez wygladały rozsadnie.
tomcio_paluch / 2013-04-04 09:44 / Bywalec forum
Przed 3. rocznicą zamachu będzie jeszcze wiele przyjaznych gestów i uśmiechów Putina. Znane sztuczki. A wszystko po to by osłabić wymiar protestu przed ambasadą sowiecką 9 kwietnia wieczorem.
zazie5 / 87.205.152.* / 2013-04-04 10:01
Tomcio, masz rozum Tomcia albo i mniej. Nie chodzi o zadne przyjazne gesty, tylko o to aby zapobiec oderwaniu sie Polski od od dostaw z Rosji. Bo jednak jakas dywersyfikacja dostaw do Polski ma miejsce, probujemy przeciez wykopac cos w Polsce itp. A Tomciom wszystko sie kojarzy z jednym. Tymi bredniami smolenskimi normalni ludzie beda niebawem wymiotowac.

Najnowsze wpisy