Indeks wig20 jest właśnie wirtualny bo spróbuj go kupić, otóż nie da się.
Oczywiście, że się da, wystarczy kupić najprostszy ETF
Nie ma instrumentu wig20 musisz kupić akcje fizyczne spółek a wtedy będziesz otrzymywał dywidendy na konto i one są realnym zyskiem który jest i już żebyś nie wiem jak zaklinał rzeczywistość.
To właśnie ty zaklinasz rzeczywistość. Dywidendy nie muszą być reinwestowane, jak w twoich wirtualnych indeksikach
I to jest twardy fakt, choćbyś nie wiem jak zaklinał rzeczywostość
Kupujesz durnowate fundusze i tego nawet nie widzisz jak Cię golą co roku 4% (przy obecnych stopach% to czyste złodziejstwo) jak nic nie świadomą owieczkę.
No i już musiałeś zmienić temat co by zaciemnić niewygodne dla ciebie meritum
Po pierwsze, opłata za zarządzanie czasem jest niższa niż 4%
Po drugie, płacąc prowizję maklerowi przy zakupie i sprzedaży gołych akcji też ponosisz opłatę za zarządzanie, ale pewnie o tym zapomniałeś
Po trzecie, fundusz z czegoś musi żyć więc co w tym dziwnego, że pobiera jakieś opłaty. Nigdy mi nie przeszkadzały i zawsze wychodzę na swoje
Po czwarte, w mbanku nie płacę prowizji za zakup jednostek, tak jak ty płacisz prowizję przy zakupie akcji
Podałem Ci ostatnio realnie dostałem prawie 10% (- belka) dywidend z portfela akcji i to się dla Ciebie nie liczy?
No ale co to ma do rzeczy w kwestii wiarygodności twoich indeksów TR
Nic
Pomijając to, że i tak jesteś w plecy nawet po wzięciu dywidend
Tylko mi nie pisz że jestem do tyłu bo to nie ma znaczenia w tym kontekście.
Może i nie ma ale i tak jesteś
Widać, że nie masz kompletnie żadnego doświadczenia z akcjami pisząc takie głupoty.
Demagogia
Wbij sobie w łeb prawdziwa stopa zwrotu to różnica kursu wig20 + otrzymane dywidendy i nie ma zmiłuj.
Dywidenda jest odcinana od kursu a twoje bajkowe indeksy to pomijają więc to czysta lipa