To teraz wpadłeś, otóż ETFW20L na początku wypłacał dywidendę w postaci gotówki ale od pewnego czasu nie wypłaca tylko dolicza ją do kursu ETF i cena ETF ma się nijak do w20 natomiast wykres idzie jak wig20TR i który wykres jest rzeczywisty?
No ale co to ma do rzeczy. Jeśli nie wypłaca to trzeba go zmienić. W każdym razie wypłacał więc jest to jak najbardziej do zrobienia a twierdziłeś, że nie. A że mamy w powijakach rynek ETF i jest na razie jaki jest to już zupełnie inna sprawa. Więc nie pitol o jakichś "wpadkach" bo na razie to sam zaliczasz wpadki co chwila
O co Ci chodzi z tą reinwestycją, możesz nie musisz ale ponawiam pytanie dlaczego nie uważasz, że dywidenda jest zyskiem, dlaczego ją pomijasz?
Bo zwyczajnie kłamiesz, wig20 TR dolicza dywidendy i jeszcze je reinwestuje co jest czysto życzeniowe bo nie każdy reinwestuje dywidendy (ja na przykład nie reinwestuję). tak więc to jest doliczanie punktów wziętych z powietrza. wig20 TR nie uwzględnia też podatku od dywidend a ten przecież istnieje więc twój indeksik TR to jest bajeczka dla naiwnych nie mający zbyt wiele wspólnego z rzeczywistością
0,39% nie rozśmieszaj mnie.
a jednak zapłacone dwa razy. a opłata za zarządzanie nie zawsze jest 4% więc jesteś jak zwykle tendencyjny
poza tym 3-4% to nie jest dużo jeśli fundusz zarobi choćby 10-12%. na akcjach mało który leszcz tyle kiedykolwiek zarabia samemu dobierając akcje
Koszty obsługi mojego portfela są nieporównywalnie niższe do corocznych kosztów 4% w funduszu. Brak znajomości % składanego, ośmieszasz się, weź się do nauki bo się tu ośmieszasz.
no na razie kolego to ty jesteś w plecy na swoich super energooszczędnych inwestycjach, po twojej mega kompromitacji z 2800 w czerwcu, a ja siedząc sobie prawie całym kapitałem w tych "pazernych funduszach" jestem przynajmniej na plusie w długim okresie
i to tak a propo ośmieszania się
Dokładnie i wędruje na moje konto i jest to zysk, który indeks wig20 nie uwzględnia bo go wycina. I dlatego on jest właśnie wirtualny
i dobrze że go wycina skoro i tak jest odcinany od kursu. jaki sens ma twoje bredzenie, że ty coś "zarobiłeś" na dywidendzie jak twoja akcja traci dokładnie tyle samo na kursie przy odcięciu dywidendy
to są po prostu perdoły dla dawców kapitału
a jak kurs spadnie dodatkowo to i tak nie odrabiasz tego co ci odcięli
tak jak z kghm, co z tego że dostajesz 3% dywidendy jak i tak ci to odcięli od kursu a dodatkowo papier stracił jeszcze 35% od wiosny
a lepiej rzeczywistość przedstawia wig20TR i ETFW20L dzieciaku
te indeksy to czysty wirtual, są przekłamane i już to udoowdniłem
Co ta komuna uczyniła? Potworzyła analfabetów finansowych nie rozumiejących podstaw. Radzę Ci weź się za edukację bo nigdy nie wyjdziesz poza obręb funduszy pieniężnych i obligacyjnych.
ja to jestem przynajmniej na plusie a ty pomimo swoich bajek o nietoperkach i kompromitacji z 2800 w czerwcu jesteś w plecy