Jeśli we wniosku o ubezpieczenie podałaś wszystkie szczegóły dotyczące Twoich "ekstremalnych" zajęć dodatkowych i firma Cię ubezpieczyła, to nie powinno być żadnych problemów - wiedzieli co robią. Co do wykluczeń to faktycznie w tej umowie są tylko w pkt.13, wcześniej przeglądałem warunki umów dodatkowych i tam jest więcej wykluczeń, jeśli masz tylko tą umowę bez umów dodatkowych to OK.
Niestety umowy terminowej nie możesz przedłużyć, wygasa zgodnie z rozdz.4 pkt.9 , możesz ją zmienić w całości lub w części, ale przed ukończeniem 60 roku życia i nie później niż 5 lat przed końcem obowiazywania Swojej umowy terminowej - oczywiście na warunkach zaproponowanych przez firmę.
Dla mnie definicja choroby śmiertelnej zawarta w OWU stanowi ogromną furtkę, tym bardziej, że decyzję podejmuje ich lekarz orzecznik(może mają jasnowidzów). Wypłata z tytułu choroby śmiertelnej jest pomniejszana o dyskonto oraz składki należne za 6 miesięcy.
Ponadto wypłata z tytułu choroby śmiertelnej lub całkowitego i trwałego inwalidztwa skutkuje rozwiazniem umowy głównej, krótko mówiąć "lądujesz" na wózku itp. (czego oczywiście Tobie nie życzę) dostajesz świadczenie i tracisz ubezpieczenie na życie, a w takiej sytuacji już raczej żadna firma nie ubezpieczy Cię nawet na wypadek zgonu naturalnego.
Każda umowa ubezpieczenia ma swoje plusy i minusy, to klient wybiera co jest dla niego najlepsze - najbardziej optymalne, bo nie spotkałem sie z umową idealną, a to z tego powodu, że firmy ubezpieczeniowe to nie są firmy charytatywne, tylko firmy nastawione na zysk z określonym stopniem ryzyka.
Pozdrawiam