Forum Forum inwestycyjneWydarzenia

Kolacja dla drapieżnika

Kolacja dla drapieżnika

Money.pl / 2006-06-27 18:42
Komentarze do wiadomości: Kolacja dla drapieżnika.
Wyświetlaj:
jędrzej / 2006-06-27 22:32 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Panie Danielu:
Czyżby ogon machał psem? Nieźle dziś można było zarobić na kontraktach - pewnie więcej niż trzeba było wpompować w akcje.

Duży ogon, mały pies.
osesek / 2006-06-27 22:29 / Pan Tysiącznik
Dobry wieczór.
Zastanawiam się po raz enty nad przyszłością fuzji Boryszewa z Imexmetalem i natknąłem się na problem, który opiszę pytaniem : Czy udziały spółki Boryszew w spółce Impexmetal są księgowane w raportach skonsolidowanych spółki Boryszew w pozycjach przychód,zyska,strata itd. ?
Wydaje mnie się ,że udziałowiec ma prawo do zabierania głosu na WZA i do dywidendy tak jak w przypadku ministerstwa SP. Każdemu udzielającemu sensownej odpowiedzi postawię piwo Tyskie Książęce.
osesek / 2006-06-27 22:55 / Pan Tysiącznik
Precyzuję pytanie !
Czy wyniki finansowe Impexmetalu są ujmowane w skonsolidowanych raportach Boryszewa,proporcjonalnie do wielkości udziałów Boryszewa w Impexmetalu ?
jędrzej / 2006-06-27 23:07 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Nie sądzę! Po pierwsze mogłoby być nieco odwrotnie, bo to co napisałeś nie jest logiczne. Czyli mogłoby być tak, że wynik finansowy firmy "I" jest uwzględniony w wyniku firmy "B" o ile ta posiada akcje firmy "I". Jest tak pośrednio, gdy firma "I" wypłaca dywidendę (ale jeśli ma super zyski a się nimi nie dzieli, to nic to nie daje firmie "B").
Ponadto, jeśli akcje firmy "I" drożeją na giełdzie, to wartość aktywów firmy "B" wzrasta (o ile jest robiona wycena, bo nie musi tak być), co może zostać zaksięgowane jako zysk (ale nie z działalności operacyjnej).
osesek / 2006-06-27 23:09 / Pan Tysiącznik
Gdzie jest zdanie fałszywe ?
jędrzej / 2006-06-27 23:21 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Fakt, nie ma.
Zdanie "...proporcjonalnie do
wielkości udziałów Boryszewa w Impexmetalu" zabrzmiało mi nieco na opak - jakby to Impexmetal miał akcje Boryszewa.
Tak czy inaczej same zyski firmy "I" nie mogą być tak po prostu zaksięgowane w "B", że zacytuję słowa piosenki "bilans musi wyjść na zero". W przeciwnym razie mielibyśmy kilka Enronów rocznie.
osesek / 2006-06-27 23:40 / Pan Tysiącznik
Tylko nie odchodź od kopa,proszę.
Czy to znaczy, że wyniki wynansowe Imexmetalu nie mają wpływu na wyniki finansowe Boryszewa ?
Bo jeżeli tak, to określenie parytetu staje się o wiele łatwiejsze.
Gdyby zatem przyjąć ,że fuzja nastąpi na zasadach wymiany akcji określonej przez parytet to można spokojnie przeprowadzić symulację przyjmując za punkt odniesienia wartości księgowe firm skorelowane przez wskaźniki rentowności,przepływów pieniężnych,zysku,inwestycji oraz prognoz. Ja w dalszym ciągu obstaję ,że nastąpi wezwanie na wykup akcji Impexmetalu a cena wykupu będzie określona przez wyliczony parytet,który wyliczyłem z grubsza na 6,247 : 1 ( B:I ). Czyli każdy akcjonariusz Boryszewa,który pośrednio jest akcjonariuszem Impexmetalu, otrzymać powinien około 0,525 akcji na każdą posiadaną akcję Boryszewa w ramach fuzji firm.Wartość księgowa na akcję nie ulegnie zmianie, zmniejszeniu ulegnie procentowy udział Romana Karkosika i to drastycznie !
jędrzej / 2006-06-28 00:12 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Weź na przykład Elektrim - nic mu nie pomaga dobry wynik PTC - chyba że wypłacą dywidendę.

Jeśli chodzi o parytet, to może i powinien być wyliczony w oparciu o wartość księgową firmy, ale...
Ale zanim do tego dojdzie można trochę pomanipulować:
- wypłacając dywidendę
- robiąc ekstrawyceny nieruchomości i innych aktywów
- biorąc krótkoterminowe kredyty (zwrócone po fuzji)

No i nakoniec najlepszy numer:
- parytet może określić Walne Zgromadzenie (z sufitu)

Nie wiem co knuje pan Roman, ale na pewno chce zarobić - i to może być transakcja pośrednio wiązana (vide. propozycja zakupu walcowni rur)
osesek / 2006-06-28 00:20 / Pan Tysiącznik
Interes Romana Karkosika chyba jest zbieżny z interesem akcjonariuszy Boryszewa natomiast jest rozbieżny z akcjonariuszami Imexmetalu.
I dla Ciebie też funduję Tyskie (:
markus36 / 87.96.45.* / 2006-06-28 00:05
Jeżeli mogę:
WYniki finansowe Impex mają wpływ na wyniki Boryszewa w przypadkach:
1. ZMiany wartości akcji poprzez zmianę notowania na GPW
(oczywiście zależy od ilości posiadania akcji - sterowanie kursem itp historie)
2. Poprzez otrzymaną dywidende od Impex (jako przychody finansowe).

Nie ma innych możliwości
jędrzej / 2006-06-28 00:16 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Pkt.1 nie jest taki oczywisty. Można nie robić wyceny (jak akurat nie pasuje)
osesek / 2006-06-28 00:15 / Pan Tysiącznik
A jednak !
A pod jaką pozycją są księgowane wartości z posiadanych akcji Impexmetalu w skonsolidowanym raporcie Boryszewa ?
Przeczuwam,że na jednym Tyskim nie poprzestanę (:
jędrzej / 2006-06-28 00:16 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Wartości niematerialne i prawne.
markus36 / 87.96.45.* / 2006-06-28 00:36
Jędrzeju za pozwoleniem :)
Ustawa o rachunkowosci:
- wartości niematerialne i prawne: rozumie się przez to nabyte przez jednostkę, zaliczane do aktywów trwałych prawa majątkowe nadające się do gpospodarczego wykorzystania o przewidywanym okresie ekonomicznej użyteczności dłuższym niż rok, rzeznaczone na potrzeby jednostki a w szczególnosci: autorskie prawa majątkowe, prawa pokrewne, licencje, koncesje, prawa do wynaazkó, patenety, kow-how itp.
- aktywa finansowe - rozuie się przez to aktywa aktywa pieniężne, instrumenty kapitałowe wyemitowane przez inne jednostki a takzę wynikają z kontraktu prawo do otrzymania aktywów pieniężnych lub rawo do wymiany instrumentów finansowych z inna jednostką na korzystnych warunkach.

Ponadto art. 28 - wycena aktywów i pasywów
ust 1 pkt 3 - nie rzadziej niż na dzień bilansowy wycenia się udziały w innych jednostkach oraz inne inwestycje zaliczone do aktywów trwałych ......

Ponadto: o ile dobrze wiem jednostka nie może sam tak po prostu zaktualizować wartośc środktów trwąłch (np nieruchomości) Jeżeli dobrze pamiętam ostatnia aktualizacja została określona przez ustawodawcę w 1995r.

Proszę - nie chce się wymądrzać bo badzo lubię czytaj Twe posty.
Pozdrawiam
jędrzej / 2006-06-28 01:00 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Uginam się pod naporem faktów (powinno być tak jak piszesz)
Jest jednak zawsze możliwość ustalenia wewnętrznego regulaminu, uchwały Zarządu lub WZ, który niezaskarżony daje prawo do manipulacji. Są też różne odstępstwa, np. (z innej beczki) lokal spółdzielczy własnościowy może być zaksięgowany jako wrtość niematerialna i prawna (jeśli jest to przydział), a jednocześnie może być amortyzowany jak środek trwały (budynek). W księgowości jest sporo dziwolągów i trochę miejsca na radosną twórczość.

Jeśli chodzi o aktualizację wartości środków trwałych, to rzeczywiście ostatnio było to w 1995 roku, ale ma to znaczenie tylko do amortyzacji i podatku gruntowego. Zawsze możesz zrobić operat szacunkowy i określić nowe, rynkowe wartości aktywów (uzasadniając to np. wprowadzonymi ulepszeniami).

Zasdaniczo masz rację, ale ja po prostu nie ufam księgowym dużych firm.

Pozdrawiam
jędrzej / 2006-06-27 22:44 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
To zależy co się chce osiągnąć:
1. Jeśli kupiłeś akcje firmy X to możesz je zaksięgować jako środki niematerialne i prawne, a wydaną na ten cel gotówkę wykazać po stronie kosztów (wtedy zysk/strata zależy od wyceny giełdowej)
2. Albo możesz je zaksięgować tak samo jako aktywa, ale przy kupowaniu za pożyczone pieniądze będzie to widoczne jako wzrost wartości firmy.

Obawiam się, że wersja 2 jest powszechnie stosowana do mydlenia oczu akcjonariuszom.
osesek / 2006-06-27 22:52 / Pan Tysiącznik
odpowiedź zwalnia mnie z danego słowa (:
warren buffet / 2006-06-27 22:29 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
pije tylko gronie
osesek / 2006-06-27 22:32 / Pan Tysiącznik
odpowiedź zwalnia mnie z danego słowa (:
markus36 / 87.96.45.* / 2006-06-27 23:34
Osesku
Zakup akcji ksiegowany jest jako aktywa finansowe (długoterminowe lub krótkoterminowe) (wybacz jędrzeju - na pewno nie jako środki niematerialne i prawne). Wydana gotówka to tylko "minus" na Twoim rachunku bankowym. Jako że Boryszew jest notowany na GPW to na KAŻDY dzień bilansowy musi wycenic aktywo jakim jest AKCJA (drugostronnie wykazuje się jako przychody finansowe i w analityce przychody z wyceny finansowych aktywów trwałych).
Także - Boryszew posiadający akcje Impexmetalu na pewno wycenia akcje.
Co do dnia bilansowego - wszystko zależy od wew. regulacji firmy. Zwykle raz na kwartał/miesiąc/półrocze.
Pozdrawiam
jędrzej / 2006-06-28 00:20 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Zależy w jaki sposób nabyli akcje: jeśli na giełdzie to masz rację, ale jeśli w drodze umowy to już niekoniecznie.
jędrzej / 2006-06-28 00:31 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
To było do Markusa
osesek / 2006-06-28 00:28 / Pan Tysiącznik
Jędrzej,nie naśladuj Marcela Prousta bo gubię się w poszukiwaniu straconych wątków (:
Kurcze,komu teraz odpowiadasz ?
osesek / 2006-06-27 23:44 / Pan Tysiącznik
Dziękuję, słowa dotrzymam jak otrzymam adres (:.
jędrzej / 2006-06-27 22:20 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
No to już była przesada!
Robią nas w totalną trąbę i to dużą kasą! Wszyscy mogli się spodziewać spadków, bo:
- wtorek
- BB podniesie stopy (raczej)
- USA leci w dół
- miedź spada
- analitycy mówią, że złotówka osłabnie do 4,2 za 1 Euro
- na GPW były wzrosty bez obrotów

A tu proszę, mamy wzrosty potwierdzone obrotami.
Jednocześnie rano (przed 9) złotówka gwałtownie się umocniła (o 30 gr) i mimo, że już jest wieczór nadal nie słabnie (a przecież teraz idą overnighty).

Czyżby jutro jeszce miała być powtórka? Jeśli tak i niedajboże we czwartek też, to w piątek będzie rzeźnia!

Pisałem już kiedyś, że zastanawiające jest to że jankesi wycofali z regionu 10 mld $ z czego z Polski tylko kilkaset milionów - czyżby to była przygrywka do prawdziwego (czyt. wielkiego) wycofania kasy?
warren buffet / 2006-06-27 22:25 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
robią nas w ciula. niech znow sobie ktos kupi np bioton z przeszlosci po 33 zl. polecam
jędrzej / 2006-06-27 22:27 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Są tacy, którym split kojarzy się z klimatyzacją (tylko)
warren buffet / 2006-06-27 22:29 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
ha
matołek / 2006-06-27 22:11 / Bywalec forum
Dow -120.54 -1.09%
NASDAQ -33.42 -1.57%
S&P -11.35 -0.91%
Pogadamy jutro - miłych snów.
matołek / 2006-06-27 22:13 / Bywalec forum
Cały czas czekam, aby wykorzystać okazję Panie niktzn.
niktzn / 2006-06-27 22:56 / Kiełbik na giełdzie
bez urazy, pożądana to cecha żartowania na swój temat szczególnie, niestety w polsce trudno spotykana.
ogólnie chodzi o jak ktoś wcześniej wspominał (Orzeł?, Warren?, nie pamiętam) żeby ogólna wizja nie zaślepiała i pozwalała dostrzec i wykorzystać choćby chwilowo inny przebieg wypadków. osobiście podzielam Twoją myśl chociaż 40% w akcjach i nijak nie mogę się ich pozbyć ;(
p.s. - Krzysiek jestem
brydzia / 2006-06-27 22:11 / 10-sięciotysiącznik na forum
a ja myślę , że jeżeli zagranica chce wyjść z naszych akcji to zafundowała sobie niepowtarzalną szansę , bo fundusze nie będą mogły pozwolić na zjazd tym bardziej że jeszcze mamy Bena no i w przyszłym tygodniu kghm
Ale wcale się nie ździwię jak jutro wzrośniemy następne 4% albo 4 % spadniemy , nasza giełda to komedia w której ja nie uczestniczę więc nie wiem kiedy ja odrobię straty , ale jak już Orzeł pisze że odrabia to co ja tam mogę
warren buffet / 2006-06-27 22:25 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
raczej jutro -2 moze -3%
brydzia / 2006-06-27 22:00 / 10-sięciotysiącznik na forum
najlepsze to będzie jak jutro otworzymy się 2% do góry
to chyba się napiję i przestanę wogóle pisać
Jeck / 2006-06-27 22:09 / "Poławiacz perełek"
a chyba też..ja, że tak powiem skonsumowałem ten atak-sprzedałem KGHM aby kupić
bankier.pl-takiego mam czuja...co wy na to?

dobrze CZY źle postąpiłem?

Pozdrawiam skomentuj
dominik 30 / 2006-06-27 22:29 / Uznany Gracz Giełdowy - II miejsce w Konkursie giełdowym
podobnie jak ty myślę że bankier powinien odrobić straty i podskoczyć do 8 zeta.
Pozdrawiam
matołek / 2006-06-27 22:05 / Bywalec forum
Ja też.
A co jak się na 2% zamkniemy - przestanę i pisać i mówić.
jędrzej / 2006-06-27 22:23 / portfel / Uznany Leszcz giełdowy - III miejsce w Konkursie giełdowym
Pomału nas zatyka. Ale obawiam się że będzie czarny scenariusz na zielono
Pablo / 2006-06-27 21:36 / "Uznany Gracz Giełdowy"
Ravdrab where are you?
Czyżby tak pochłonął Cię speedway, że nie masz czasu pisać.:)
Teraz mamy ładną pozycję wyjściową. Zielonka wyblakła w Gnieźnie.
Pablo / 2006-06-27 21:27 / "Uznany Gracz Giełdowy"
Pablo faulowany i mamy rzut karny
mati2 / 2006-06-27 21:21 / Bywalec forum
A BIOTON na MOIM rachunku już jest ślicznie wyceniony 1,8 za akcję
mati2 / 2006-06-27 21:36 / Bywalec forum
Może mi ktoś wytłumaczyć co za sens ma to pp dla obecnych akcjonariuszy?
wkedziorek / 83.21.16.* / 2006-06-27 21:17
Gra znaczonymi kartami

Umawiam się ze Stefanem, że ja kupuję PKO SA, a on PKO BP (na tych akcjach nie tak dawno były duże obroty) czekamy na 27czerwca, zajmujemy długie pozycje na kontraktach i ciągniemy kurs w górę - ja mu sprzedaję PKO SA, a on mnie PKO BP. Na drugi dzień zajmujemy krótkie pozycje na kontraktach i ciągniemy kurs w dół i tak się frajerów robi w konia.
Pablo / 2006-06-27 21:13 / "Uznany Gracz Giełdowy"
Po dzisiejszej sesji powiem tyle:
dobrze, że nie sprzedałem PEKAO po 160 ale
żle, że nie sprzedałem miesiąc temu po 190 i nie odkupiłem po 160
ale tak to już jest.
matołek / 2006-06-27 20:57 / Bywalec forum
Dow -111.98 -1.01%
NASDAQ -30.70 -1.44%
S&P -9.31 -0.74%
TREND IS YOUR FRIEND
niktzn / 2006-06-27 21:09 / Kiełbik na giełdzie
nie naganiaj tylko wykorzystuj okazje, dzisiaj było sporo.
znam takie uparte zwierze- osioł, rodzina?
matołek / 2006-06-27 21:14 / Bywalec forum
Rano na forum już wspominałem to sympatyczne zwierze - ale dzięki za radę.
matołek / 2006-06-27 21:00 / Bywalec forum
Belgium Bel 20 -17.62 -0.49%
Europe DJ Stoxx -23.55 -0.72%
Europe Euronext 100 -5.42 -0.66%
Europe Euronext 150 -2.62 -0.17%
France CAC -30.25 -0.63%
France SBF 80 -11.35 -0.21%
France SBF 120 -19.53 -0.56%
Germany DAX -55.48 -1.01%
Germany MDAX -67.83 -0.88%
Germany TECDAX -10.27 -1.62%
Netherlands AEX -4.43 -1.04%
Norway BRIX -1.96 -0.05%
Sweden OMX -12.58 -1.35%
UK FTSE 100 -28.90 -0.51%
UK FTSE All Shares -12.00 -0.42%
UK FTSE Techmark -9.49 -0.71%
matołek / 2006-06-27 20:37 / Bywalec forum
Dow -106.62 -0.97%
NASDAQ -28.64 -1.34%
S&P -8.33 -0.67% 1,24
ALLELUJA

Powyższy tekst stanowi wyraz osobistych opinii i poglądów autora i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych.
boerghor / 87.207.186.* / 2006-06-27 20:29
Od ok. 2 lat czytam komentarze znawców giełdy. I dochodzę do jednego wniosku: jeśli będziesz robił odwrotnie niż wskazują przewidywania analityków, osiągniesz sukces.
orzeł / 2006-06-27 19:32 / Uznany Gracz Giełdowy (2474 postów)
ja staram się stawiać pytania się mi zdaje prostsze :)
nie umiem ogarnąć indeksu dlatego nie inwestuję w fjutki
nie umiem ogarnąć świata dlatego inwestuję w POlsce
nie wiem co będzie dlatego wykorzystuję co jest :)
warren buffet / 2006-06-27 19:45 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
bardzo dobrze. brawo. mądre slowa.
matołek / 2006-06-27 20:04 / Bywalec forum
Bardzo mądre słowa - bardzo chciałbym mieć takie "spoko" podejście.
Niestety lubię kombinować. Siedziałem właśnie nad WIGiem 20 i zauważyłem pewną prawidłowośći:
jeszcze wczoraj znajowałem więcej argumentów za spadkiem (chociaż widać było i przeciwne - zwłaszcza sygnały kupna).
Dzisiaj oprócz sygnałów kupna (chociaż nie ma go jeszcze na TRIX - a ten choć opóźniony to zawsze pewny) na wzrosty wskazują również inne sygnału (zwiększone obroty, przebicie oporów przez wielką białą świecę, itp).
Wygląda na to, że kiedy widziałem spadki - przyszły wzrosty. Kiedy widzę wzrosty - przyjdą spadki. (?)
warren buffet / 2006-06-27 20:13 / 10-sięciotysiącznik na forum - LIDER rankingu
bardzo mozliwe. wejdz tu:

http://img188.imageshack.us/my.php?image=alittlesunshinetobrightenyourd.jpg

TYLKO ktos taki bedzie zarabial
matołek / 2006-06-27 20:50 / Bywalec forum
Coś mi się tam wiesza łącze - pod tym linkiem.
matołek / 2006-06-27 20:10 / Bywalec forum
Życie jest pełne sprzeczności.
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie odpowiedzialności.

Najnowsze wpisy