Na węgiel nałożą akcyzę, czy to znów uderzy w nasze portfele?? Kolejne podwyżki nam się szykują? przecież jak węgiel zdrożeje to i koszty energii pójdą w górę! ja mam już dość tego podbierania pieniędzy z mojego budżetu, ukradkiem wyciąga się nam coraz to większe sumy, w zamian pracujemy na umowy śmieciowe z których emerytura taka będzie, że tylko pozostaje nam bać się starości!
Już po kampanii.
Polski obrót prawny nie zna pojęcia umowy śmieciowej. Zna je populistyczna partia, która nie przekroczyła progu wyborczego.
Niekonsekwentnie nazywa tak raz umowy o pracę na czas określony, raz umowy cywilno-prawne.
To czy umowa jest na czas określony, czy nieokreślony NIE ma wpływu na jej oskładkowanie, a co za tym idzie na emeryturę.
Umowa zlecenie- jeśli jest jedynym tytułem do ubezpieczenia- jest niemal tak samo oskładkowana- to "niemal" wynika z innego naliczania KUP przy obliczanie podstawy składek.
Fakt- dzieło nie podlega składkom.
Tylko od dawna jest instrument pozwalający sądownie ustalić stosunek pracy, w miejsce fikcyjnej umowy cywilnoprawnej.
Umowy śmieciowe chyba przyjęły się w języku potocznym, ale faktem jest, że niebawem oskubią nas co do grosza na tych wszystkich podwyżkach, dziś czytam, że Polacy najwięcej wydają w Europie, że u nas największy konsumpcjonizm, a czy to nie czasem efekt życia na kredyt... Przyjdzie moment, że i my poczujemy tego konsekwencje...
Kredyty hipoteczne - najlepsza oferta: