..
Panu RE chodzi o coś innego, a mianowicie:
był projekt ( teraz też o ten sam projekt chyba chodzi) żeby "bogatsi "rolnicy płacili większą składkę, a "biedniejsi" niższą.
Problem jest w tym, że w projekcie było, żeby później WSZYSCY, i ci bogaci, i ci biedni rolnicy, dostawali TAKĄ SAMĄ EMERYTURĘ!
Taki pomysł oczywiście oburza tych bogatszych rolników, bo skoro w ZUS-ie ktoś wypracował wyższą emeryturę, bo miał wysokie składki, to mu nikt tego nie zabiera na "biedniejszych" płatników ZUS.
Rolnicy chcą przejrzystej i chyba logicznej rzeczy : wypłata emerytur powinna być PROPORCJONALNA do wysokości składki.
Prawdziwi "bogaci" rolnicy, to ludzie naprawdę ciężko pracujący i nie widzą powodu aby dopłacać do kombinatorów żerujących na KRUS, lub "biednych" rolników wegetujących na 1ha i dorabiających na czarno na budowach lub za granicą.
Proszę zwrócić jeszcze uwagę jeden aspekt : na kryterium "bogaty rolnik".
Mam znajomych sadowników w grójeckim, którym przez 2 lata wymarzły, lub przemarzły sady . Ja im tego "bogactwa" nie zazdroszczę! Przez dwa lata zero dochodów! Są oczywiście jakieś środki pomocowe, np. preferencyjne KREDYTY, a więc znów sadzimy sad i żyjemy troską, żeby nie wymarzł, bo kredyt, nawet preferencyjny, trzeba spłacić.
Była propozycja , żeby kryterium "bogactwa" był obszar ziemi, ale jest to kryterium niejednoznaczne : bo jeden hektar szklarni zapewne daje większy dochód, niż 200 hektarów pszenicy uprawianej na piaskach IV klasy bonitacyjnej.
Reforma KRUS powinna być moim zdaniem poważnie konsultowana, a nie przygotowana "na kolanie , pod publikę" i niezgodnie z obowiązującym prawem.
Powiedzmy, że wszyscy rolnicy przejdą na ZUS, to jak dla takich rolników ustanowić podstawę wynagrodzenia
Bo nie wszyscy rolnicy to są tacy pracownicy " 8-mio godzinni".
Ci moi znajomi pracują po kilkanaście godzin dziennie, także w niedziele i święta.
Ja , mówiąc szczerze , nie chcę takiego "bogactwa" za taką morderczą pracę.
Zapraszam samych rolników do dyskusji, bo może samych zainteresowanych trzeba zapytać w pierwszej kolejności.
Na i na koniec chyba najważniejsze : składka roczna na KRUS , to ok. 1200 złotych, a wypłacana z tego tytułu emerytura, to coś ok 800 złotych miesięcznie!
Jak to się ta kwota ma do minimum socjalnego?
Pozdrawiam