Spędziłem kilka godzin dzisiaj na analizie wszystkiego co się ostatnio dzieje na mostach zabrze (jestem załadowany nimi konkretnie), przeglądałem fora dyskusyjne (najbardziej gorący wątek na parkiet.com) i mam kilka przemyśleń:
1) na miesiąc przed zapisami na PP powstała strona gpwtrader.pl gdzie jest bardzo krytyczny artykuł na temat MSZ mówiący wręcz o totalnym przekręcie. Artykuł jest anonimowy...Równocześnie na stronie polandsecurities.com pojawia się katastroficzna wizja spółki autorstwa niejakiego anala Supłacza (wsławił się na wizjonerskiej krytyce niedoszłych emisji ITI i Hoop). J
est to nowa, niespotykana forma "antynaganiania" mająca na celu zniechęcenie inwestorów przed kupnem spółki. Ciekawe dlaczego? Czyżby anonimowy autor na gpwtrader.pl i Pan Supłacz działali na zlecenie kogoś komu zależało na:
a) niepowodzeniu emisji
b) utrzymaniu kursu jak najłdużej aby skupować tanio
2) Jak wiadomo emisja zakończyła się całkowitym sukcesem- wszystkie
akcje zostały objęte. Pan Zbigniew Opach zwiększył de facto swoje udziały. Jest w tej chwili największym udziałowcem (pośrednio przez Inwestycje II), WZBK TFI i Pionier weszły bardzo agesywnie, a one przecież nie kupowałyby kota w worku. Wniosek: coś jest ustalane na górze. Wiadomo też że Arka i Pionier to jedni z najlepszych specjalistów od akcji w tym kraju, weszli po to aby zarobić.
3) Odkupienie przez Pana Opacha akcji od Banku Handlowego też jest podejrzane - bardzo możliwe że działa on jako figurant banku handlowego. Gdyby bank działała sam to musiałby informować rynek o wszystkich ruchach. Przypomne jedynie że Handlowy kupował MSZ nawet po 13 zł i może planuje podwindowanie kursu do tegoż poziomu?
4) Wszystkie konflikty prawne są rozstrzygane na korzyść MSZ. Ostatni wniosek o uchylenie układu na 100% będzie oddalony a złożyło go dwóch typów któych łączne roszczenia to uwaga...całe 50 tyś zł:-) oczywiste że ktoś chce psuć powietrze na spółce (być może Belgowie którzy nie mogą pogodzić się z porażką o spółkę zależną).
5) Free Float który ma tak wzrosnąć po nowej emisji i przyznaniu akcji wierzycielskich to kolejny mit: 80% akcji wierzycielskich dostanie wspomniany już Zbigniew Opach, a on nie będzie przecież zainteresowany wyrzucaniem tego na rynek i spuszczaniem kursu. Nawet jakby to będzie komu kupowac od naiwnych- Arka i Pionier już czekają aby od nich wziąść te papiery.
Podsumowując nie da sie zauważyć że ktoś chciał wyrażnie popsuć wizerunek spółki przed nową emisją. Kto skorzystał to juz wiemy-fundusze Arka i Pionier -one najlepiej wiedzą kiedy się wchodzi...