moment powstania zysku powstaje wtedy kiedy sprzedane zostaną papiery albo pobrane odsetkiprosty przykład:1) zakładam w 2005 roku IKE - maklerskie - do grania na giełdzie2) kupuję w 2005 roku jakieś
akcje i w 2005 roku je w ramach tego konta sprzedaję, potem znów kupuje znów sprzedaje i takie transakcje przeprowadzam aktywnie inwestując wielokrotniedo końca 20053) z moich inwestycji wynika określony zysk, od którego w 2006 roku w pitcie kapitałowym za 2005 zapłaciłbym podatek , ale dzięki IKE jestem warunkowo zwolniony z tego podatku4) warunkowo - tzn. zgodnie z umową IKE zwolnienie przysługuje mi pod szeregiem warunków, m.in. takim warunkiem jest nie wypłacanie srodków z IKE do 60-ego roku zycia5) mija czas, w 2006 2007 2008 2009 2010 i tak dajmy na to do 2020 roku co roku z tytułu spekulacji giełdowej w ramach ike uzyksuję dochody i co roku powinieniem odprowadzać podatek od zysków kapitałowych, ale co roku korzystam ze zwolnienia bo spełniam warunek6) w roku 2021 zmienia mi się swiatopogląd na temat IKE - sprzedaje
akcje i wypłacam wszystkie zgromadzone i zarobione środki - zrywam umowę...7) automatycznie tracę uprawnienia warunkowe do ulgi podatkowej od zysków kapitałowych w roku 2005, 2006, 2007 az do 2020, złamałem umowę, wina lezy po mojej stronie, wiedziałem o konsekwencjach...8) w tym momencie jestem winien podatek za 2005 2006 itd. ale ponieważ jest rok 2021 muszę zaległości za okreslone lata oddać US z odsetkami i tak zaległosci z 2006 roku z oodsetkami za 15 lat z 2007 z odsetkami za 14 lat...te odsetki nie dość ze wysokie to jeszcze skapitalizowane...9) podobny mechanizm (analogia) wystepuje przy kasie mieszkaniowej - tam też można oszczedzać i mieć ulgę w PIT - ale potem trzeba spełnić okreslone warunki co do wydania zgtromadzonych srodków - a jak nie to trzeba oddać podatek i odsetkami...pozdrawiam