zx
/ 83.8.168.* / 2006-07-01 12:20
Szanowny Panie Wychwalaczu Nowego Gangu,
Nie wiem na czym w Pana pojęciu polega etyka, chyba tylko na tym, że jak ktoś deklaruje to, że nie lubi SLD to jest etyczny i przeciwnie w przypadku przeciwnej deklaracji. Tymczasem działania PiS nie są nic bardziej etyczne od działań ich poprzedników. Nie odnoszę się tutaj wcale do tego, że politycy się wzajemnie wyrzynają używając do tego wszelkich dostępnych metod. Taki mają zawód i nie zamierzam tego analizować. Otóż stawiam tezę, że PiS nie jest nic bardziej etyczny czy mądry w stosunku do SLD patrząc na ich politykę kadrową, która można streścić w zdaniu: mierny, bierny ale wierny. Patrząc zarówno na szczebel krajowy oraz jeszcze bardziej na lokalny widzę, że nepotyzm i kolesiostwo ma się równie dobrze za Kaczyńskich jak i za tow. Millera. Przykładów jest na kopy chociażby "mój" wojewoda wraz z całym swoim gabinetem czy ostatnia nominacja żony posła Kamińskiego na v-ce prezesa PAIZ. Czytałem gdzieś w internecie o osiągnięciach zawodowych tej Pani i skomentuję to krótko w sektorze komercyjnym gdzie pracuję ta Pani możeby dostała posadę szefa projektu, a może nawet i nie tyle. Natomiast na wiceprezesa według standardów tego sektora się nie łapie bo po prostu nie ma do tego przygotowania. Najlepsze jest to, że podobno wygrała jakiś konkurs. Założe się, że dokładnie taki jakie tow. Miller organizował dla swoich pallatynów. Zresztą gdyby była taka świetna to nie szukałaby kariery na państwowych posadkach. Cóż jak zwykle nieważne jest co się potrafi ale z kim się spi albo czyją jest się krewną. Nie ma zatem żadnej zmiany na lepsze i póki co nie zanosi się na to. Dlatego IVRP będzie w istocie tylko karykaturą IIIRP bo, żeby zaszły zmiany do gry muszą wejść obywatele, a nie tylko członkowie kolejnego gangu. Postawię być może cyniczną tezę, że UW i SLD przegrały przez swoją pazerność. Gdyby w odpowiednim czasie pomyśleli o puli stołków dla ludzi obecnego PiS i Samoobrony to pewnie mielibyśmy dużo bardziej ustabilizowaną scenę polityczną. A tak cóż po jednej fali dorobkiewiczów, następna. Proszę zatem nie mieszać etyki do oceny czegoś co się w żadnej eytce nie mieści.