Skończyć studia? OK, tylko, że w czasach obecnych, uczelniom zależy tylko na pieniądzach i pod słowem informatyka, wciskają co popadnie, chcąc z wszystkich zrobić specjalistów od wszystkiego, tak naprawdę znających się na NICZYM.
Kolejna sprawa, są informatycy i informatycy. Znam całą rzeszę ludzi, którzy pokończyli informatykę bo to był jedyny sposób na uchronienie się przed wojskiem, albo ukończył informatykę na pierwszej lepszej uczelni, bo kolega powiedział, że tam zaliczają egzakminy za obecności... Znam też ludzi, którzy nie poszli na studia, a mimo to, bardzo dobrze sobie radzą. Sam zrezygnowałem ze studiów... i tak naprawdę, przez kilka weekendów nauczyłem się więcej, niż przez kilka lat studiów... lub może raczej "jeżdżenia na uczelnię". Samo podejście wykładowców jest godne pożałowania. Rozumiem, że na studiach człowiek powienien uczyć się sam, ale w takim razie, po co płaci? Wykładowca nie stara się zainteresować danym przedmiotem swoich studentów, zależy mu tylko na wypłace, reszta go nie obchodzi. W swojej studenckiej karierze miałem 2 wykładowców, którym gratuluję świetnego podejścia do studentów, ale niestety, tylko 2...
Inną sprawą jest to, że pracodawca przyjmuje programistę PHP czy C#, a tak naprawdę oczekuje od niego umiejętności programowania we wszystkim i na najwyższym poziomie, jak by wszystko było tak banalne i nie wymagało uczenia się.
Osobiście liczę na doświadczenie zawodowe niż na papierek, który teraz przestał mieć dominujące znaczenia, przynajmniej w branży programistycznej.
Pozdrawiam wszystkich programistów, i PRAWDZIWYCH informatyków i życzę wszystkim powodzenia... w tym kraju... wyzyskiem płynącym...