itorn
/ 213.238.118.* / 2006-06-17 20:20
Ciekawe czemu postac R.G. wywołuje takie emocje, przecież nie jest On pierwszym ministrem Edukacji (i napewno nie ostanim).
Pamietam, ze kiedy p. Łybadzka pełniła funkcje m.Edu. i chciała wydłużyć rok szkolny o tydzien, czy dwa została znienawidzona przez młodszy elektorat (w tym przyszły). Podobnie jest z R.G. widzi on zło w szkole i ma plan- radykalny, ale plan i za ten plan Go (jak i specyficzny światopoglad) mieszeja z błotem. Wychowanie patryjotyczne bedzie kolejnym przedmiotem po wiedzy o życiu ze nawet zadania z mat nie bedzie sie chciało na nim zrobić. I napewno nie bedzie słuzyc jako bodziec społeczny-strata czasu. Podział historii na historie powszechną i polski, moze pomyłs ciekawy, ale jesli bedzie to prowadził jeden nauczyciel to nic tak naprawde sie nie zmini procz kolejnej zajetej karcie w dzienniku, jesli zas byłby porowadzony przez w 2 roznych nauczycieli musieliby scisle wspołpracować bo jak to mowi moj profesor "nie da sie zrozumiec hisotrii Polski bez znajomosci historii powszechnej". Czyli pomysł oglnie do bani. Ale widać R.G chce cos zminić to czemu wpszyscy podkładają mu swinie- nie lepiej pokazać co trzeba zrobić(mam na mysli Związku Nauczycielstwa Polskiego ) a On jako "reformator" pokaze na co go stać. jesli moge powiedzieć co byłoby idealnym pomysłem dodanie 4 roku liceum (bez starat na innych szczeblach) wiecej godzin na przedmioty-specjalizacjie ( bo teraz jest to wielka gonitwa by wszystko zrobić na czas). Zlikwidowac szkoły edukujace przyszłe uzupełnienia bezrobotnych, dac fundusze na sprzet dydaktyczny.A co do uczniów niesfornych....-a tu jest pole do popisania- odizolować od reszty. Bo jak chca przeszkadzac sobie prosze bardzo (ktoś musi kopac row na moj nowy basen), ale nie wolono doposcić by przeszkadzili innym.
Zawsze byłem zwolennikiem kar cielesnych, jak z kims nie mozna słowami to trzeba jak z psem. Uczyć reakcji na bodzce, a nie znam lepszego bodzca od bolu.
"Dzieci niczym nowoczesne greckie oliwki są tym lepsze im są bardzej bite"... to tyle jak macie pomysły zo zminić w swoim osrodku eukacji piszcie moze je ktos przeczyta i pomsli ze to moze zdac egzamin. NIe krytykowac tylko wskazywac droge tak powinno działac poslkie społeczenstwo.