mattx
/ 89.174.218.* / 2007-12-12 10:44
Miałem wypadek w lipcu tego roku. Sprawca był ubezpieczony w PZU. W moim przypadku PZU nie zgodziło się na naprawe samochodu uznali, że byłaby ona nie uzasadniona ekonomicznie, odmówili naprawy samochodu.
Podczas wyceny naprawy zawyżyli warość naprawy zaniżając jednocześnie wartość wraka i próbując za wszelką cene udowodnić, że naprawa jest nie uzasadnuiona ekonomicznie. Wystawili wrak na aukcję gdyż uznali, że naprawa jest ekonomicznie nieuzasadniona. Najciekawsza jest wycena na podstawie której wyopłacili odszkodowanie z której wynika że wycena naprawy była znacznie zaniżona jakieś 45 % wartości samochodu. Czyli zaniżyli wartość naprawy aby wypłacić jak najmniejsze odszkodowanie, jednocześnie wartość wraka znacznie została zawyżona podczas aukcji (uszkodzenia jednak nie były zapewna tak duze jak to przedstawiło PZU). Poza tą sprawą PZU odmawia wypłacenia pozostałych roszczeń związanych z przywróceniem stanu sprzed szkody. Kupiłem inny samochód tej samej marki, ten sam silnik, rocznik ten sam, wyposażenie takie same.
Kupiłem hatchback (miałem kombi) - przeczuwając że PZU będzie robić problemy podczas wypłacania odszkodowania kupiłem mniejszy/tańszy samochód.
Nie zwrócili m.in. kosztów przeglądu rejestracyjnego, różnicy między wypłaconym odszkodowaniem a wartością odkupionego samochodu (ten sam rocznik, silnik taki sam, różnica jest taka że kupiłem tańszą, mniejszą wersję hatchback - wypadkowi uległ kombi - który na rynku jest droższy i posiada lepsze osiągi na drodze), samochód który uleg wypadkowi miał miesiąc przed wpadkiem przegląd w ASO - PZU odmawia wypłacenia pieniędzy za przegląd samochodu w ASO samochodu kupionego po wypadku, nie chcą wypłacić pieniędzy za przejazd do miejsca gdzie kupiłem samochód 350 km.
Całe życie starałem się być uczciwy i mam alergie na oszustwa, dziwi mnie to, że nieuczciwi ludzie łatwiej uzyskują odszkodowanie z PZU za tz. np. dzwony. Uczciwemu człowiekowi PZU rzuca kłody pod nogi.
Zdecydowanie odradzam tego ubezpieczyciela. Jeżeli komu kolwiek przytrafi się szkoda proszę zastanówcie się dwa razu zanim zgodzicie się na to co PZU zaproponuje. Ja w tej chwili kieruje sprawę do sądu.