KJ711
/ 95.160.222.* / 2012-12-17 11:49
Skręciłem staw skokowy byłem na pogotowiu od razu po zdarzeniu. Złożyłem dostępną dokumentacje w PZU w celu likwidacji szkody i otrzymałem decyzję negatywną, która brzmiała:
( gdzie mam złożyć odwołanie i czy mam szansę odwołać się od tej decyzji.)
Szanowny Panie
W imieniu PZU SA informuję, iż po rozpatrzeniu zgłoszonych roszczeń nie może zostać przyznane świadczenie.
Zgodnie z postanowieniami § 13 ust.1 ogólnych warunków jednostkowego i rodzinnego ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków ustalonych uchwałą Zarządu PZU SA nr uchwałą Zarządu Powszechnego Zakładu Ubezpieczeń Spółki Akcyjnej nr UZ/110/2008 z dnia 3 marca 2008 r. ze zmianami ustalonymi uchwałą nr UZ/569/2009 z dnia 29 grudnia 2009 r., uchwałą nr UZ/14/2011 z dnia 13 stycznia 2011 r., uchwałą nr UZ/21/2012 z dnia 20 stycznia 2012 r. oraz uchwałą nr UZ/116/2012 z dnia 29 marca 2012 r., ubezpieczenie obejmuje świadczenie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu będącego następstwem nieszczęśliwego wypadku ubezpieczeniowego przy czym, jeżeli ubezpieczony doznał 100% trwałego uszczerbku na zdrowiu, PZU SA wypłaca świadczenie w pełnej wysokości sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia, a w razie jeżeli ubezpieczony doznał mniej niż 100% trwałego uszczerbku na zdrowiu, taki procent sumy ubezpieczenia określonej w umowie ubezpieczenia, w jakim ubezpieczony doznał trwałego uszczerbku na zdrowiu. Przy czym trwały uszczerbek na zdrowiu to trwałe, nie rokujące poprawy uszkodzenie ciała lub rozstrój zdrowia.
Na podstawie oceny zaocznej wydanej w oparciu o zapisy w dokumentacji medycznej lekarz konsultant nie stwierdził u Pana trwałego uszczerbku na zdrowiu po urazie w dniu 20.11.2012r.
Wobec powyższego brak jest podstaw do wypłaty świadczenia.
Spełniając ustawowy obowiązek informuję, iż w przypadku braku akceptacji stanowiska ubezpieczyciela istnieje możliwość dochodzenia roszczeń także na drodze sądowej.