"- Czy pan zna Rona Asmusa? - dopytywał Kaczyński.
- Nie widzę związku ze sprawą tarczy - odpowiedział Sikorski.
- Powtarzam pytanie: czy pan zna Rona Asmusa?
- Nie widzę związku.
- Zna pan?
- Zna go pani Fotyga, ja go też znam.
- Proszę zaprotokołować: "Potwierdził, że zna Rona Asmusa".
"Andrzej Lepper udowodnił, że ma za nic prawo i jest politycznym awanturnikiem. Poparcie PiS-u dla tego polityka w jakiejkolwiek sytuacji jest nierealne." LK marzec 2005
"Dawałem i będę dawał. I wcale nie za to, że ktoś jest dobry, ale dlatego, że mu się to zwyczajnie należy." LK po rozdaniu swoim pracownikom nagród w lipcu 2003
"Stokrotka, stokrotka, jest pani na mojej krótkiej liście, pożałuje pani tego, wykończę panią, nie obronią pani agenci służb specjalnych Walterowie"
"Wpływy profesora Geremka w dyplomacji są bardzo duże, choć istotnie był on szefem polskiego MSZ tylko dwa i pół roku, a przedtem był przewodniczącym komisji spraw zagranicznych. Ci ludzie samowolnie przyznali sobie monopol na tę sferę życia i bronią swego korporacyjnego interesu."
"Za to, że Lepper i Giertych zostali wicepremierami, odpowiedzialność ponosi PO. To oczywiste."
"Jeśli ktoś decyduje się być oficerem, to nie powinien być lękliwy." LK w sierpniu 2008 r. o pilocie kpt. Grzegorzu Pietruczuku, gdy odmówił lądowania na lotnisku w Tbilisi w ogarniętej wojną Gruzji. Zresztą wykończył psychicznie tym tego pilota. I sądzę, że to było praprzyczyną wypadku w Smoleńsku.
A to tylko niektóre cytaty. Każdemu pozostawiam osobistą ocenę tychże.