kupa tego
/ 81.219.27.* / 2012-06-02 17:58
W okrężnicy znajdują się bakterie (pałeczki Escherichia coli, Aerobacter aerogenes, Clostridium welchii – pałeczki zgorzeli gazowej) . Liczba bakterii zwiększa się w miarę oddalania się od zwieracza krętniczo-kątniczego. O ich ilości mówi fakt, że ilość bakterii wydalanych z kałem może przekroczyć 30% masy jego stałych składników. Bakterie jelitowe można podzielić na korzystne i niekorzystne dla człowieka. Korzystne przyśpieszają proces trawienia produkując enzymy, które rozkładają niestrawione wcześniej: białka – do peptydów i aminokwasów, tłuszcze i skrobię na prostsze, przyswajalne związki. Bakterie te produkują również witaminy, m.in. witaminę K, B 12, biotynę, kwas pantotenowy, kwas foliowy i kwas nikotynowy .W trakcie procesów trawienia jelitowego powstają również gazy, jak metan, wodór, dwutlenek węgla, które wydalane są na zewnątrz lub wchłaniane z jelit do krwi. W jelicie grubym jest również wytwarzany i wchłaniany amoniak, który jest on produktem przemiany białka. Przy nieprawidłowo funkcjonującej „leniwej" okrężnicy, zalegające w niej zbyt długo treści gnijąc tworzą środowisko sprzyjające rozrostowi szkodliwej flory bakteryjnej. Bakterie te rozwijając się wytwarzają związki toksyczne, zatruwające nasz organizm. Proces ten określamy mianem toksemii. Związki toksyczne powstające w trakcie procesów rozkładu w jelicie grubym nie szkodzą nam, jeśli są na bieżąco usuwane. Jeśli jednak wskutek nieprawidłowej pracy jelita następuje ich gromadzenie się, wówczas przenikają one przez ściankę jelita do krwi i wywołują liczne stany chorobowe. Przetrawione treści przechodzą przez jelito zstępujące, gdzie wchłaniana jest woda do esicy a następnie do odbytnicy.hydrokolonoterapia.com/articles/anatomia_i_funkcje_jelita_grubego