Jeżeli chcesz prywatyzować szpitale w ramach obecnego sysytem to wg mnie nie jest to dobre rozwiązanie. Powtórzę fragment tego co napisałem w marcu "(...)Jestem zwolennikiem całkowitej prywatyzacji szpitali i innych placówek służby zdrowia pod warunkem likwidacji obecnego systemu tzn. składki zdrowotnej i NFZ-tu jako płatnika dla poszczególnych jednostek. Ubezpieczenie
mogłoby pozostać jako obowiązkowe (choć niechętnie) ale oferować je musiałyby prywatne
zakłady ubezpieczeniowe (takie ubezpieczenia są zresztą dostępne już teraz).
Państwo powinno być gwarantem jedynie w przypadku najcięższych i przewlekłych schorzeń czyli
tam gdzie ubezpieczycieli prywatni nie będą chcieli ponosić ryzyka lub też składka z tego
tytułu byłaby horrendlnie wysoka oraz mieć pod sobą służby ratownicze (pogotowie). (...)"
Jeżeli miałby pozostać obecny system a jedyną różnicą byłoby to czy można przyjmować pieniądze od pacjentów skutek byłby taki iż dostępność usług (dla słabiej zarabiających) znacznie by spadła. Stanie się tak dlatego iż prywatne szpitale będą ograniczać ilość wizyt/zabiegów/operacji refunfdowanych przez NFZ (w niektórych przypadkach dokonywanych poniżej kosztów) na korzyść płatnych o dużo większej rentowności. Na pewno będzie też różnica w czasie dostępu do świadczeń - kolejka by NFZ i natychmiast po zapłacie.
Jeszcze jedno - pytanie nie brzmi "Czy prywatyzować" ale "JAK prywatyzować?". W marcu był na Money artykuł o prywatyzacji szpitala w Katowicach. Cytuję mój komentarz: "Prywatyzacja TAK. Ale na jakich zasadach? Przecież cena zaproponowana za ów szpital jest
śmiesznie niska - sama nieruchomość położona w centrum Katowic jest o wiele więcej warta,
trzeba dodać jeszcze wartość sprzętu medycznego. Krótko mówiąc udziałowcom opłacało się
będzie sprzedać ten majątek. Skoro będą właścicielem firmy kto zabroni im rozporządzać swoim
majątkiem?
Podobnie dzieje się np z dealerami samochodowymi których punkty znajdują się w centrach
miast - sprzedają działki i likwidują działalność bądź przenoszą się na obrzeża."
Jeżeli ma więc to być Wielka Wyprz w takim stylu to lepiej niech właściciele (Państwo, samorządy) sprzedadzą go pod dowolne cele bo uzyskają zdecydowanie większe przychody.