Do medicus: Jeśli ktoś wymienił kwotę 200 pln to Ty a nie ja w odniesieniu do składki na ubezpieczenie. Zatem polemizuj z samym sobą dziwuj się i walcz z samym sobą.
Ja stwierdziłem, że skłądka którą bym płacił dla prywatenego ubezpieczyciela była by z pewnością 3 krotnie niższa niż to co płacę obecnie. Towarzystw powinno być kilka na rynku, żeby mogły konkurować jak to się dzieje w przypadku samochodowego AC.
To, że jak płacę obecnie dużo a inny ktoś płaci mało (bo to zależy od zarobków) jest nie fair w stosunku do mnie. Nie jest też fair ponieważ ja o zdrowie dbam, nie żre, nie otłuszczam się, uprawiam sport, myje zęby itd. Statystycznie więc nie spożytkuje tych pieniędzy, które ode mnie się ZABIERA, tak zabiera bo ja nie płacę z wyboru. I właśnie chodzi o to, żeby mieć wybór. I nie truj mi tu o solidaryźmie bo to żer dla hien co to chcą odebrać innym i dać sobie. Idź wykształć się, wyjedź za granicę jak tu nie zarabiasz, oszczędzaj, inwestuj, nie wiem, rób coś a nie dybasz na kasę tych, którzy pracują na Ciebie. I nie mów mi, że się nie da okay?
Co do ludzi starszych to wiem ile dają na kościół a ile na leki. Więc daruj sobie te żalosne odnośniki do "biednych emerytów". Jak dostają 800 pln na rękę, mają mieszkanie,odchowane dzieci i wnuki to jest im i tak łatwiej niż młodemu w dużym mieście z pensją 1500 brutto, gdzie trzeba mieszkanie kupić, ubrać się, wyjść do knajpy, kupić dziewczynie kwiaty lub kosmetyki.