krol-salomon
/ 83.4.91.* / 2011-03-01 14:04
Większość dorosłego pokolenia naszych rodaków nie rozumie, co do nich mówią w telewizji i radiu. (były opublikowane takie wyniki badań społecznych). W gazetach też niewiele zrozumieją, najwyżej w nekrologu trochę lepiej się zorientują. Tacy ludzie idą też glosować na pierwszego, z pierwszej kartki, którą ktoś im wetknie w rękę.
11 mln emerytów, rencistów i innych beneficjentów ZUS, KRUS, MOPS, Biur Rentowych MSWiA, MON itd - nie glosuje na partię, reprezentującą ich interesy w parlamencie, (jak to robią mądrzy rolnicy polscy i udający rolników i tak samo mądrzy polscy komuniści) - tylko zramolałe staruszki głosują jak popadnie, albo jak karze tv wytrwam- a potem, w kolejce do lekarza, biadolą "co ONI z nami wyprawiają, te niedobre i nieludzkie władze nasze?"
Na zebraniu Wspólnoty Mieszkaniowej mawiają do zarządcy, który wciska im różny kit i podnosi opłaty na zarządzanie nieruchomością ( w tym na zbędnych pracowników, znajomków) i na lipne usługi od krewnych- "Niecha ta Pan/Pani robi tak, aby było dobrze.ja się nie rozumiem na tym, bo jestem stara/stary i nie mam szkół..." Jak ksiądz albo światlejsza sąsiadka coś jej powiedzą, to połowę z tego też nie zrozumie. więc czego się dziwicie, że chcą euro, bo inne tumany też chcą, więc jak te barany, owczy pęd starców i analfabetów.. To pokolenie półanalfabetów zramolałych musi wymrzeć, aby młodsi, chociaż w połowie lepiej już wykształceni, trochę lepiej zrozumieli, jak ich własna władza roluje, bo nie jest należycie kontrolowana, a każda władza deprawuje, chociaż każda władza dana jest "Z Góry", czyli pochodzi od Boga, ale jak nie ma kontroli i kary niechybnej- to i biskup i papież zbłądzą, a co dopiero mówić o politykach i samorządowcach. Zresztą ponoć polityka i najstarszy zawód świata - to ponoć to samo. Ciekawe jak Słowacy chwalą sobie wejście w euro? Może nauczony na na ich krzywdzie (spytajmy "szarego" Słowaka: emeryta, rencistę, sprzątaczkę, sprzedawcę, nauczycielkę itp.) - nareszcie Polak będzie mądry przed szkodą?.