Forum Polityka, aktualnościKraj

Polski miód. Mimo suszy część pszczelarzy ma powody do zadowolenia

Polski miód. Mimo suszy część pszczelarzy ma powody do zadowolenia

Wyświetlaj:
kkk11 / 31.179.101.* / 2015-09-06 19:02
niedawno w telewizji trabili ze bedzie mało miodu bo sucho teraz ze durzo a co na to przczoły
synpszczelarza / 193.59.255.* / 2015-09-06 18:28
Mo ojciec ma własną niekomercyjną pasieke. I nigdy jeszcze nie udało mi się kupić miodu który by dorównywał smakiem i aromatem tego ojcowskiego 100% produktu. W marketach chrzczone cukrem i wodą, a pszczelarze którzy się utrzymują z miodu dodają wody albo zbierają miód za wcześnie kiedy jeszcze nie dojrzał. I nawet jak kupicie prosto z pasieki to nie ma gwarancji że bedzie 100% miodu w miodzie, bo gdzyby był to słoik litrowy musiałby kosztować z 200zł.
gugu / 109.76.152.* / 2015-09-09 18:50
dodawanie wody do miodu? przecież to prosta droga do fermentacji. Ale fakt, że mnóstwo tzw "pszczelarzy" miesza miód, z cukrem invertem, lub z miodami chińskim, europejskim zanieczyszczonym lub kubańskim, które to nie mają żadnej wartości, a wręcz potrafią zaszkodzić ze względu na zawartośc chemikaliów (opryski, metale ciężkie). To 200 zł to gruba przesada, normalnie i uczciwie 30zl/litr u producenta to minimalna cena.
W marketach często cena na półce nie pokrywa kosztów produkcji.
Ducek / 87.206.205.* / 2015-09-08 19:06
Ty pasiekę widziałeś chyba na obrazku a nie u swojego ojca - takie brednie wypisujesz. Napisz mi chłopie w jaki sposób można miód "chrzcić wodą" - przecież taki miód w handlu musi mieć określoną zawartość wody - górna granica jest określana surowymi przepisami.
Onufry Zagłoba / 83.144.116.* / 2015-09-06 18:06
Cytata: "W tym roku spadź pojawiła na wielu gatunkach drzew, szczególnie na iglastych jak jodła, sosna czy świerk, udało się nabyć średnio od 15 do 40 kilogramów z ula - mówi Narcyz Kędziora, kierownik biura Karpackiego Związku Pszczelarzy w Nowym Sączu". Jest więc nadzieja, że wzrośnie wydatnie produkcja tak polskiego napitku, jakim jest "trójniaczek", który nadaje się na toasty nie tylko z racji ślubów, urodzin, ale także z powodów towarzyskich. Ciekawe, czy wygra konkurencję z cydrem wytwarzanym masowo z polskich jabłek, których Putin nie chce?
borek133 / 62.141.199.* / 2015-09-06 17:42
To jak z paliwem,będzie droższy.
peternor / 85.166.97.* / 2015-09-06 14:19
ignorancie
Jak się odbiera pszczołom nadwyzke miodu
to trzeba je później dokarmiać syropem cukrowym żeby przetrwaly zime...
Bartnik / 83.144.116.* / 2015-09-06 18:22
Cytata z wypowiedzi "Peternora":"Jak się odbiera pszczołom nadwyzke miodu to trzeba je później dokarmiać syropem cukrowym żeby przetrwaly zime..."
Pan "Peternor" niesłusznie nazywa dyskutanta "Ignorantem", bo są pszczelarze, którzy podają pszczołom sok owocowego zaprawiony cukrem buraczanym, który te pracowite owady doprawiają konserwują i wstrzykują do komórek w plastrach. Nie byłoby w tym nic zdrożnego, gdyby tacy pszczelarze informowali odbiorców, co to za towar, a nie sprzedawali go, jako miodu naturalnego. Z tego powodu prawdziwi pszczelarze zaznaczają na etykietkach, że ich miód jest "naturalny". Nabywcy jednak nie wiedzą, kto głosi prawdę, a kto oszukuje i dlatego często w ogóle wstrzymują się od kupowania miodu.
Realista / 217.99.15.* / 2015-09-06 11:09
Oj, będzie .. Widziałem przypadkowo pewnego pszczelarza z rodziną w biedronce jak jednorazowo kupili ze 100 kg. cukru .. Oj bedzie z tego miodu , oj będzie ..
mm263 / 78.88.165.* / 2015-09-06 13:39
Po to żebyś mógł jeść miód,trzeba ten miód pszczołom zabrać.One muszą coś jeść i przetrwać zimę,po to ten cukier.Może się mylę,nie jestem pszczelarzem.
wer491 / 178.42.195.* / 2015-09-06 12:23
Nie wiem czy wiesz ale pszczoły na zimę podkarmia się cukrem. Pszczelarz zabiera miód więc musi dać coś pszczołom żeby przezimowały.
blk / 89.71.72.* / 2015-09-07 22:32
Tak, dokarmia się pszczoły, lecz nie cukrem z Biedronki - chyba, że już mu nie zależy na pszczołach...
tomas04 / 92.221.113.* / 2015-09-06 09:44
Leci pszczółka miodek czuje a ja pszczelarzom kaski gratuluję.
Gość 1234 / 83.27.135.* / 2015-09-06 09:32
Tak dużo, dla tego duża cena??
nrn / 79.186.98.* / 2015-09-06 09:24
Może i spadziowego będzie dużo. U mnie, na północy, słaby sezon.
Gdanszczanka175 / 87.205.233.* / 2015-09-06 09:13
Musze przyznac ze ucieszyl mnie ten artykul, bo obserwowalam w tym roku bardzo mala ilosc pszczol na kwiatach. Martwilam sie ze z polskimi pszczolami dzieje sie to samo co w innych krajach.
111 Maja / 164.126.42.* / 2015-09-06 08:12
kilka tygodni temu na witrynie ....susza, wysychanie pyłków kwiatowych, pszczoły nie mają pożytku!!!!
co za brednie piszecie wupe!! fetor bije od tych pismaków
peternor / 85.166.97.* / 2015-09-06 14:27
czytaj ze zrozumieniem...
jak glosi tytul CZESC pszczelarzy a nie wszyscy...
mario130 / 93.208.133.* / 2015-09-05 20:32
nie tak dawno pisano,ze pszczoly wymieraja,jest ich coraz mnie,to z kad tyle miodu? z imnportu?
miki67432 / 37.47.36.* / 2015-09-05 23:15
Nie dziękuję miód mocno chrzczony zmieszany z chińską trucizną niedługo lecę na Kretę to przywiozę prawdziwy grecki robię tak od lat przepyszny
--
Komentarz wysłany ze strony mobilnej
http://m.money.pl/
roy633 / 91.222.225.* / 2015-09-06 00:28
Miód kupuje się u znanego sobie pszczelarza który szanuje swoja pracę i klienta i nie może sobie pozwolić na psucie opinii zaśmiecaniem własnego produktu a nie z hipermarketu w którym wystawiają swój towar mieszacze. Poza tym grecki mód w porównaniu z polskim to badziewie z prostej przyczyny - najlepsze jakościowo i leczniczo są miody z umiarkowanej strefy klimatycznej.

Najnowsze wpisy