Marzenie dobra rzecz. Jak posmarujesz, to dostaniesz bezzwrotną pożyczkę w UP. Tak jest w Białymstoku. Zrobiłam synowi dobry biznes plan i o dziwo za niektóre pozycje dostał 0 punktów, więc nie dostał dotacji. Pojechałam z nim do tego UP, aby dowiedzieć się dlaczego tak jest oceniony. Syn jest za grzeczny, aby kłócić się. I p.kierowniczka zaczęła tłumaczyć, że za dużo on chce kupić, ale zapomniała (nie wiedziała?), że w hurtowniach nie sprzedają w szt. tylko w opakowaniach. Wziąć nawet pod uwagę same papierosy (a miał to być kiosk typu "RUCH") to ile jest marek. Np. CRISTAL- light, super light, menthol,czerwone i każde są cienkie-slimy i normalne. Na koniec stwierdziła, że biznes plan został dobrze zrobiony, ale nie umiała odpowiedzieć dlaczego tak został oceniony. Szkoda, że nie miałam ze sobą komórki i nie nagrałam tego, bo sprawa byłaby dla prokuratora. I jeszcze p.kierowniczka doszła do wniosku, że to dla mnie działalność, ale wyprowadziłam ją z błędu, bo ja mam emeryturę i nie potrzebuję płacić horendalnych składek ZUS'owskich. Płaciłabym tylko UZ. Było ostro, bo ja nie popuszczę, a syna zbyłaby.
A swoją drogą, to posłowie powinni zarejestrować się w UP i szukać tej pracy. Wstydziliby się. Trzeba pogonić tych posłów i podać do publicznej wiadomości nazwiska. Wtedy na pewno nie braliby bezwrotnych pożyczek ze względu na wstyd wobec sąsiadów. Czy tam przeprowadza się wywiad środowiskowy?