Od niedawna zaczęłem się bawic na giełdzie. Kupiłem w piątek IGRUP po 9,20 i teraz mam straszliwy dylemat co z nimi robić. Dosyć dużo kasy w to włożyłem i dlatego proszę o jakieś sensowne rady. Jestem początkującym na GPW i od razu takie problemy.
Inną rzeczą jest to że nie przesiaduje w DM tylko siedzę w domu przed komputerem. Tak naprawdę nie wiem jakie są możliwości tego co mam przed oczami. Proszę o rady na co zwracać uwagę. Uruchomiłem notowania w czasie rzeczywistym i udało się ale co tam jest takiego na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie i sprzedaży akcji? Jak dokonywać operacji w trakcie notowań ciągłych? Gdzie ewentualnie wchodzić w trakcie giełdy by przeczytać jakieś porady na bierząco?
Proszę o pomoc teraz a w przyszłości myśle, że rownież bedę się mógł z wami podzielić moimi doświadczeniami.
nonname
/ 2006-03-05 17:22
/
Bywalec forum
pozatym jak juz masz notowania w czasie rzeczywistym to nie sprzedawaj na otwarciu poczekaj do rozwoju sytuacji a pozniej jak zacznie spac sprzedaj po nizej cenie i czekaj na zmiane nastroju mysle ze w poniedzialek na IGroup wlasnie beda dosc czesto takie zmiany kursu nastepowały :) owiec sie nie martw :)
Romi
/ 83.9.4.* / 2006-03-05 20:20
ja mam zamiar kupić igroup jutro nie wiem czy warto
bo grajewo sprzedaje stoi w miejscu i mnie denerwuje.
Prosze o sugestie
Jako Redakcja dziękujemy pomagającym!
janusz
/ 2006-03-05 16:39
/
Bywalec forum
gracz
/ 83.5.61.* / 2006-03-05 12:35
jak uruchomiłes notowania w czsasie rzeczywistym?
chodziło mi o ilość ofert jedną , trzy lub pięć w czsie rzeczywistym
nonname
/ 2006-03-05 17:18
/
Bywalec forum
ja uważam ze 3 oferty w zupełności na początek wystarcza :) pozatym jest jedna prosta zasada na giełdzie jak wszyscy kupuja i nagle powoli zwalnia kupno to sprzedawaj a jak wszyscy sprzedaja i powoli ustaje sprzedaż to kupuj :) pozatym ja mam jeszcze kilka zasad
1. Handluje akcjami miedzy 9.30 a 12 i pozniej miedzy 14 a 15.45 i nigdy nie zostawiam kasy na noc w akcjach
x
/ 85.166.54.* / 2006-03-05 18:22
a przypadkiem lubawa to nie zastawiona kasa na noc ba ni kilkanascie nocy
nonname
/ 2006-03-05 22:28
/
Bywalec forum
caly zcas mowie o akcjach spekulacyjnych
nonname
/ 2006-03-05 22:36
/
Bywalec forum
pozatym moj protfel podzielony jest na dwie czesc spekulacje jakies 30 % kasy i
akcje o stsunkowo małym ryzyku . A co do Lubawy, capitalu i alchemi przed podziałami to stawiam na nie dosc duzo kasy i kupuje całkiem pokazne pakiety . Rzeczywiście Lubawa jest moim faworytem na ten tydzień zaś do spółek najbardziej spekulacyjnych zaliczam Budopol, Hoge, IGROUP i chyba zaczynam spoglądać na groclin który musi zakonczyć te spadki
PS Lubawa według mnie juz bedzie rosła od środy :) wiec wzrost nie tylko będzie ograniczał się do Piatku
x
/ 85.166.54.* / 2006-03-05 18:27
ps.ale rady twoje sa oki .mam do ciebie szacunek.pozdro.i mam nadzieje ze piatek bedzie wielkim dniem bo tez mam lubawe
Zadaje dosyć banalne pytania ale jeżeli czegos nie wiem to po prostu pytam i nie wstydzę się swojej niewiedzy. Piszesz, że nagle wszyscy kupują i nagle powoli zwalnia kupno . w jakich rubrykach to widać i co to znaczy powoli. Czy patrzyć na Liczbe zleceń kupna czy na co Jak możesz podaj jakiś przykład. Co to jeszcze jest jedna oferta 3 lub 5. Wiem ze bdm pko bp kosztuje 1 darmowo 3-39PLN a 5-78PLN ale czy to jest na miesiąc czy każdy dzień. Ta ilość ofert to ilosć spólek które mogę obserwować tylko w czasie rzeczywistym?
dada
/ 83.24.234.* / 2006-03-05 19:30
Jedna oferta tzn widzisz w czasie rzeczywistym jedną ofertę kupna i jedną sprzedaży danej spółki.
Trzy tzn widzisz trzy oferty kupna i trzy sprzedaży itd. Ceny za 3 -5 ofert są miesięczne. Ilość ofert dotyczy jednej spółki a możesz obserwować jednocześnie tyle spółek ile mieści ci się w twoim programie (w każdym biurze maklerskim jest inaczej).
Obserwuj wolumen i zawierane transakcje. Wolno czy szybko to pojęcie względne i zależy od tego o jaką spółkę chodzi. Np spółki z Wig20 mają z reguły duży wolumen (duże obroty) a są spółki na których przez godzinę albo i lepiej nic się nie dzieje. Ocena tego to kwestia pewnej rutyny. Im więcej czasu poświęcisz na naukę tym szybciej załapiesz o co chodzi. Pozdro.
nonname
/ 2006-03-05 22:39
/
Bywalec forum
Czasem najlepiej zacząć od wpatrywania się w przebieg sesji a dopiero po jakimś czasie w inwestowanie na GPW . Ja na poczatku całe dnie spędzałem na wpatrywanie się na w oferty kupna i sprzedaży . Po jakimś czasie pojawia się że jesteś w stanie przewidzieć kiedy to akcjie zaczną iść w góre lub spadać i wtedy popiero warto iwestować :)
cornet
/ 83.14.174.* / 2006-03-06 01:17
A jak dawno było to na początku?
nonname
/ 2006-03-06 08:46
/
Bywalec forum