Marek46
/ 89.64.47.* / 2019-03-08 16:42
I wracam na forum po dwóch latach. Po wyroku TK (06.03.2019)panie z rocznika 1953 mogą się starać o ponowne przeliczenie emerytur, bo przechodząc na wcześniejszą emeryturę nie miały świadomości, że ZUS je odliczy. A ja poszedłem na wcześniejszą w nagrodę za pracę w szczególnych warunkach w r.2006 i dopiero nie mogłem przypuszczać, że w r. 2015 ZUS mnie za to ukarze i odbierze mi 7 lat emerytury (nawet z podatkiem). Czy mogę się powołać na ten wyrok TK, że prawo nie działa wstecz, i gdybym miał świadomość, że takie tego skutki będą, zrezygnowałbym z przywileju. Nawet w maju 2015 r. nie dotarło do mnie, że odliczono mi emerytury. Otrzymałem kilka złotych więcej wg nowych zasad i dałem spokój. A później uświadomiłem sobie co się stało, było już za późno. Pracowałem do ub. roku (ponad 5 lat po naliczeniu emerytury powszechnej), ale przyniesione świadectwo niczego nie zmieniło, naliczono mi tylko składki za 2018r., a myślałem, że przeliczenie będzie inne, bez odejmowania tych emerytur wcześniejszych. 53 lata pracy, emerytura....