Alicja
/ .* / 2005-05-10 07:38
Sprawdziłam z zegarkiem w ręku - każda reklama na TVN trwa 5(!) minut i jest nadawana dokładnie co 15 minut. Super rozrywka dla kogoś kto z zainteresowaniem oglądał film na tym kanale. Nigdy nie byłam fanką Telewizji , ani niewolnicą telewizora . Żal jest mi dzieci , których jedyną rozrywką są bajki , a rodzice w tym czasie mają święty spokój . Znam dziecko , które każdą reklamę recytuje z pamięci . Świadczy to jak najgorzej o rodzicach. Pamiętam takie uroczystości majowe , jak Dni Kultury , Oświaty , Książki i Prasy . Wówczas , w niedzielę , całymi rodzinanami wyruszało się na kiermasz książek . Każde dziecko wróciło zksiążkami do domu , bo na loteriach nawet za 3 puste losy dostawało się wybraną książę .Ja w ten sposób (3 puste losy )zdobyłam podręcznik akademicki , ponieważ w bibliotece uczelnianej był tylko jeden egzemplarz , rozchwytywany przez studentów polonistyki . Albo akcja "poczytaj mi mamo , poczytaj mi tato" . Jedna młoda mama na pytanie , czy jej dziecko lubi słuchać jak czyta , odpowiedziała mi , że nie czyta swojemu dziecku , bo od ukończenia zawodówki nie przeczytała osobiście żadnej książki z braku czasu . Z niektórych filmów dla dzieci przebija straszna agresja , więc nie dziwmy się wychowaniu , bo telewizja kształtuje charaktery dzieci.