Re: Prezes TK; Prokuratura nie ma prawa krytykować sądów
Podajcei swoje przykłady fatalnych pomyłek i błędów Sądów także apelacyjnych i Sądu Najwyższego. Mój pełnomocnik składał skargę do SN od wyroku Sądu Apelacyjnego, który zgubił kopertę z datą nadania skargi, na dzienniku podawczym odnotowano wpływ w dniu następnym niż data nadania, a to już było po wymaganym terminie. SN uznał, że skarga wpłynęła po terminie, nie dociekał dlaczego w sądzie zginęła koperta na której była data nadania w terminie, nie wzywał skarżącego do okazania dowodu nadania, wobec braku w aktach koperty z datą nadania. Ponieważ SN rozpatrywał sprawę na posiedzeniu niejawnym mój pełnomocnik nie mógł okazać posiadanego pocztowego nadania w terminie listem poleconym pisma procesowego. Sprawę ostatecznie bo to SN przegrałem. Panie Prezesie Stępień, co Pan na to. W USA mówi się publicznie jaki sędzia orzeka (sprawa Mazura) nie obawiając, że opinia publiczna może wywierać wpływ. U nas Sędziowie są anonimowi, publicznie nie wolno nic mówić, bo to jest zamach na niezawisłość. Panie Ministrze Ziobro, a może wprowadzić też motywacyjną zasadę dla Sędziów, np. jeżeli np 3 wyroki w ciągu roku danego Sędziego ulegną zmianie w trybie odwołąń instancyjnych, to taki sędzia nie otrzymuje podwyżki lub awansu przez najbłiższy rok czasu, wtedy każdy sędzia każdego szczebla nie przepuszczałby bubli poprawianych przez kolegów z wyższej instancji, wzrasta przepustowość sądów, podsądni są zadowoleni, nie będzie takich kwiatków, jak rok temu w Bielsku, gość złapany po pijaku samochodem, a Sędzia orzeka zakaz prowadzenia traktorami.