Program inwestycyjny AEGON- pomocy
Bednar
/ 81.190.121.* / 2007-02-10 13:18
Witam serdecznie.
Jestem dosc moloda osoba i dopiero zacznam inwestowac swoje oszczednosci. Po wizycie u doradcy finansowego zastanawiam sie nad oferta firmy AEGON- program inwestycyjny z wplata jednorazowa (AEGON LOKATA). Mam jedno pytanie -od doradcy dowiedzialem sie, ze inwestujac w ten produkt bede zwolnoiny od "podatku Belki" i jedyna koszty jakie poniose przy podejmowaniu polisy to koszty likwidacyjne w wysokosc np. 5% po 4 latach. Czy tak naprawde jest ? I czy moze sa jeszce jakies koszty o ktorych mi nie powiedziano?
Prosze o pomoc gdyz zalezy mi na czasie. Jezlei temat juz byl to soory nie moglem znale.
investhelp.pl
/ 37.190.171.* / 2013-07-31 20:10
www.investhelp.pl
hanja
/ 195.190.150.* / 2007-02-22 18:13
Skandia selekcjonuje fundusze, wystarczy sie przyjrzć. we wszelkich rankingach czy przy bessie czy hossie fundusze skandii sa w czołówce. Aegon pobiera opłate likwidacyjna do końca programu, nawetj esli jest to juz 1%. Przy tzw wykupach częsciowych czyli wypłatach z rachunku nie ma podatku Belki, w Aegonie jest. Mozna prolongowac program by sobie wydłuzyc inwestycje omijajać podatek belki, tak by rosły pieniądze. W przypadku wpłat dodatkowyc, można bez opłat likwidacyjnych wypłacac je kiedy sie chce i tez bez podatku. mozna wpłacac kiedy się chce, np kiedy jest jakis bonus..itd itc
Swiss
/ 85.20.108.* / 2007-02-12 21:51
Jeśli chcesz inwestować na długie lata to jest rozwiązaniem polisa inwestycyjna. Mając wybór zdecydowałem się na SKANDIĘ. Minimalny okres inwestycji to od 5 lat. Dlaczego? 1. O wiele większy wybór funduszy inwestycyjnych
2. Niższe opłaty likwidacyjne : po 1 roku- 6%; po 2 -4,5%; po 3- 3%; po 4 -1,5%; po 5 -1%; po 6- 0,5%, po 7 i więcej 0 %.
3. SKANDIA ma lepsze programy inwestycyjne i jest ich więcej
Podatek płaci sie w każdym towarzystwie na zakończenie inwestycji. Dodatkowy koszt to opłata za zarządzanie -maleje z długością trwania inwestycji. Zaletą tego typu inwestycji jest bezprowizyjne transfery z jednego funduszu do drugiego, co jest ważne w zmieniającej się sytuacji na rynkach. I to był jeden z powodów mojej decyzji o wyborze tego typu inwestycji.
Alternatywą pozostaje ulokowanie środków w kilku funduszch inwestycyjnych. Wówczas w krótkim czasie zasze można wycofać środki, ale w przypadku konwersji zasze pobiera się prowizję za wejście, czasem za wyjście plus podatek od zysku.
Trzeba zastanowić się, na który wariant sobie pozwolić. Zdecydowanie odradzam jednak Aegona.
Alternatywą poz
gratuluję obrony firmy skandia ale jak już odradzasz to miej jakieś argumenty
polemizuję z "o wiele większy wybór funduszy" kup parkiet i na przedostatniej stronie porównaj ilości funduszy
zapomniałeś o comiesięcznej opłacie administracyjnej do kwoty 99999,00 w wysokości 11,96zł.
zapomniałeś o opłacie wstępnej od 4% do 2% powyżej 100000,00 i że umowa zawarta jest max. do 76 roku życia
w wcześniejszej wypowiedzi nie zapomniałem o opłacie za ryzyko w aegon lecz ponieważ jest ona tylko gdy stan kasy na rachunku jest mniejszy niż kwota wpłacona i jest znikomy
dla osoby młodej są to kwoty często nieprzekraczające 1,00zł w skali miesiąca dlatego to pominąłem
aby coś krytykować to powinno się wiedzieć co się krytykuje i jak się coś poleca do dokładnie trzeba wyjaśnić wszystj\kie aspekty
bo czy ktoś wybierze aegona czy też skandie to jest to wybór świadom\y danej osoby
i aegon i skandia ma plusy i minusy i bezpośrednie inwestowanie w fundusze też
ale każdy ma prawo do rzetelnej informacji i swobody wyboru rodzaju inwestycji a takie naskakiwanie świadczy tylko o braku etyki zawodowej popraw się Swiss
Są jeszcze koszty ochrony, gdy kapitał spadnie poniżej sumy wpłat (są tak nieznaczne, że do pominięcia) no i oczywiście 1,95% od kapitału w ujęciu rocznym (naliczanie codziennie, potrącanie raz w miesiącu) . Podatek Belki oczywiście się płaci przy każdej wypłacie (również przy wypłatach częściowych), nie płaci się go przy przejściu z jednego funduszu do drugiego.
RYMEMBO
/ 212.76.37.* / 2007-02-12 00:27
NIE POLECAM! ODRADZAM! AEGONY! GERLINGI! I INNE TAKIE! ZWINĄ ŚIĘ I PO KASIE! MAM ZŁE DOŚWIADCZENIE Z GERLINGIEM! ODRADZAM STANOWCZO! LEPIEJ PRZEA INTERNET-MBANK.MULTIBANK-KUPOWANIE BEZ OPŁAT,
xx
/ 83.11.231.* / 2007-02-12 11:10
predzej ty sie zwiniesz , nie pisz bzdur
w przedziale 10000-99999 po 4 latach zapłacisz 5% opłaty likwidacyjnej i podatek belki od zysków
zwolnienie od belki jest w trakcie okresu inwestycyjnego za transfer -konwersje między funduszami
innych kosztów nie ma
a tak w ogóle to doradca powinien dać ci OWU-ogólne warunki umowy oraz załącznik do nich
RAKA
/ 83.19.86.* / 2007-02-10 17:01
podatek jest napewno po zakończeniu inwestycji ale nie ma go w czasie trwania polisy jeśli np. robimy transfery tego podatku nie ma nie wiem dlaczego agent tak przedstawił tą sprawe
ja również sprzedaje Agona jeśli masz pytania daj znać napewno odpowiem g-g4919760
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.