Mam pytanie,czy gdybym zdecydował się umorzyć jednostki w funduszu (LUKAS),bank może nie wypłacić mi moich pieniędzy?,Czy istnieje taka ewentualność?
Obecnie posiadam jednostki w funduszu lokacyjnym (100 000zł),i mam dylemat czy wypłacić,czy jeszcze poczekać.
Z góry dziękuję za odpowiedż.
Pozdrawiam.
miki3d
/ 2008-10-07 13:32
/
Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Jeśli są to środki zarzadzane przez TFI, to muszą Ci one być wypłacone. W najgorszym wypadku wypłaty mogą zostać zawieszone na bardzo określony czas lub opóźnione zgodnei ze statutem do 2-4 tygodni. Ponieważ jest to fundusz o charakterze obligacjyjnym ryzyko takie jest bliskie zeru.
Dziękuję miki3d,spadł mi kamień z serca.
miki3d
/ 2008-10-08 00:16
/
Pan Forumowicz (ponad 500 wypowiedzi)
Można by się było bać, gdyby to były fundusze akcyjne. Teraz nawet jak klienci chcą wypłacić i fundusze, żeby mieć gotówkę na wypłatę sprzedają akcje, to gdy nie ma chętnych na akcje, klienci TFI muszą poczekać na wypłatę. W przypadku taich sytuacji jak dzisiaj, wszyscy chcę uciekać do obligacji, więc niewiele Ci grozi.
Być moze ewentualnie warto rozważyć jakąś formę dywersyfikacji tych środków pomiędzy różne "fabryki".
Jaką formę dywersyfikacji byś polecał?
Wpisy na forum dyskusyjnym Money.pl stanowią wyraz osobistych opinii i
poglądów ich autorów i nie powinien być traktowany jako rekomendacja kupna bądź sprzedaży papierów wartościowych. Money.pl nie ponosi za nie
odpowiedzialności.