Drogi Panie. Mam tę przyjemność być również przedsiębiorcą, który płaci 40% podatek dochodowy. Płacę tak duzy podatek, bo jak wiadomo duzo zarabiam, a zarabiam dużo bo pracuję 15 godzin dziennie. Mam pytanie dlaczego ja mam płacić 40% podatku od tego, że chcę zarobić więcej. Moi pracownicy płacą 19% podatku dochodowego(pracują 8 godzin dziennie) i w momencie gdy przychodzi taka sytuacja , że kontrachent nagle postanowił nie płacić za fakturę, bo nie ma pieniędzy, ja muszę pokryć tę stratę w całości. Nie tracę tylko mojego zysku ale i wartość towaru. Sprawy sądowe, które trwają po 3 lata, a potem komornicy, którzy nieudolnie usiłują odzyskać moje pieniądze, to jest ten mój dochód od którego płacę 40%. Parodia, Urzędu Slarbowego nie interesuje, że klient nie zapłacił, ich interesuje to, że zarobiłam. No i co Pan na to?A pracownik prace wykonał i chce wynagrodzenie.I ja płacę to wynagrodzenie, tylko ciekawe jak długo, aż nie wyczerpią mi się zapasy gotówki. Pisze Pan, że są kreyty, leasingi,a płaca pracownika to płaca, a niech mi Pan powie skąd wziąść pieniądze na tę pracę pracownika, skoro to co zarabiam zabiera mi nieuczciwy klient i nasze "praworządne" PAŃSTWO. Konkurencja obniża ceny, niedługo to trzeba będzie sprzedawać towar po kosztach i jeszcze dopłacać do wszystkich naszych obciążeń podatkowych, a w końcu my przedsiębiorcy pójdziemy z torbami, bo jak przestaniemy płacić podatki to Urzędy Skarbowe rzucą się na nas jak hieny, żeby znależć jakieś uchybienia, a kto ich nie ma. Tak więc życzę Panu aby był Pan zmuszony otworzyć działalność gospodarczą, żeby wiedział Pan ile przedsiębiorca ma urlopu w roku, bo ja stawiam na 14 dni i to w rozbiciu nie razem. Oby Pan wiedział czym grozi złozenie deklaracji
VAT 7 z jednodniowym opóźnieniem, np z powodu choroby lub pobytu w szpitalu, to nie tylko odsetki. Bardzo jestem ciekawa, czy mając zwolnienie lekarskie chodzi Pan do Pracy, bo będąc przedsiębiorcą, niestety 40 stopni gorączki to żaden powód aby nie przyjść do pracy, szczepionka przeciw grypie to w dzisiejszych czasach konieczność. Tak więc jestem również za tym aby pracownicy płacili podatek liniowy, ale taki artykuł gdzie obraża Pan przedsiębiorców nazywając ich kastą, powinien być powodem do wyrzucenia Pana z pracy. Niech Pan pisze tak : ZŁODZIEJSKI RZĄD PO RAZ KOLEJNY NIC NIE ROBI ABY NASZA GOSPODARKA DRGNĘŁA, PODATEK LINIOWY DLA PRZEDSIĘBIORCÓW TO DLA NICH WIELKA ULGA BO WRESZCIE COŚ ZAROBIĄ, ALE GDZIE DODATKOWE PIENIĄDZE DLA PRACOWNIKÓW? MOŻE SZANOWNA KOMISJA SEJMOWA KTÓRA ROZCZULA SIĘ NAD SPRAWĄ ŁAPÓWKI I MYDLI NAM OCZY ABYŚMY NIE ZAUWAŻALI INNYCH PRZEKRĘTÓW WSZYSTKICH SZANOWNYCH POLITYKÓW, NIE WAŻNE CZY LEWICY CZY PRAWICY. MOŻE ONI NIECH WEZMĄ SPRAY W SWOJE RĘCE I ZACZNĄ NA NAS PRACOWAĆ. NIECH DADZĄ NASZYM PRACOWNIKOM I NAM PRACODAWCOM A NIE TYLKO SWOIM KOLESIOM, KTÓRZY CHCĄC SPROWADZAĆ WĘGIEL z zagranicy muszą zamknąć nasze kopalnie, no bo przecież na węglu z kopalni oni nic nie zarobią. A sprzwa ze spirytusem jest bardzo podobna. Nie wiem czy Pan się orientuje, że produkcja spirytusu przemysłowego w kraju jest nieopłacalna, lepiej go sprowadzać. I gdzie tu logika, ludzie wy chyba nie wiecie że w Polsce korupcja goni korupcję a my biedne robaczki będąc pracownikami czy pracodawcami łudzimy się że kiedyś będzie lepiej.