ines
/ .* / 2005-02-15 13:33
Drodzy Forumowicze,Mam ogromny problem z 19% i nie wiem czy da się z tego wybrnąć ;((( Jeżeli ktoś z Was orientuje się w podatkach od Fizycznych to BARDZO prosze o pomoc. Oto moja sytuacja... Mam 2 źródła dochodu:1. umowa o pracę2. prowadzona przeze mnie (czyli żonę) działalność gospodarczaMąż pracuje tylko na umowę o pracę. Wybrałam ten 19% od 2005, bo byłam przekonana, że nim tylko będą objęte moje przychody z dzialalności... A dowiedziałam się, że owszem dochody z dzialalności 19% i oczywiście będą rozliczane osobnym PITEM. NIESTETY te 19% z działalności muszę "okupić" tym, że nie mam prawa rozliczać już moich dochodów z pracy z dochodami z pracy MĘŻĄ!!! Czy to prawda ??? Było dla mnie oczywite, że jeżeli mam niższy podatek 19% top nie mogę łączyć przychodów z mężem, ale byłam pewna, że chodzi tylko o DZIAŁALNOŚĆ A nie o UMOWĘ o PRACĘ. Jestem załamana, bo działalnośc jest niewielka, a z tytułu pracy przekraczam II próg... Odpowiedzcie prosze czy dobrze jestem poinformowana, że nie mogę się WCALE rozliczać z mężem ???Pytanie 2: Czy jeżeli złożyłam oświadczenie o wyborze 19% stawki do dzialalności i chciałabym je odwołać (żeby jednak móc się z mężem rozliczać) to czy mogę to jakoś zrobić ??? Czy już po sprawie ;(((.BARDZO PROSZĘ O POMOC i Z GÓRY DZIĘKUJĘ!ZROZPACZONA ;(((