anotilosos
/ 213.108.114.* / 2009-12-29 16:09
Jednak nie znasz dobrze Historii. Z tego co znasz wyciągasz naciagane wnioski, pasujace do założenia, jakie przedstwaisz.
ZSRR i III Rzesza nie byli w takim samym położeniu. Od samego poczatku , były to państwa rywalizujące o dominację nad swiatem a przynajmniej jego cześcią. Na dodatek państwa pod bardzo podobna ideologią, tyle ze pod innymi wodzami.
Demokracje zachodnie baardzo chetnie weszły by w koabitacje z III Rzesza przeciwko ZSRR, ale na szczeście dla tychrze wódz Adolf był zbyt mało przewidujacy i zbyt zadufany w siebie. Z drugiej strony roztropny krok owczesnej Polski która nie zgodziła sie na wstapienie do paktu antykomiternowskiego.
To właśnie decyzja Polski, skłoniła III Rzeszę do taktycznego sojuszu z owczesnym ZSRR. MNie dziwi, że ja musze przypominac autochtonom ich historię. Nie ucza was w szkołach własnej Historii?
Postepowanie Putuna jest baardzo logiczne, wynika po prostu z mozliwosci jakie ma Rosja. A te sa duzo skromniejsze od mozliwości USA. Dlatego aby utrzymać równowage, musi się zbroić. To że USA dazą do uzyskania przewagi, jest widoczne dla kazdego nieidioty.
Tym jest tzw "Tarcza". Jezeli ktoś ma dobra obrone moze bezkarnie atakowac tych którzy takiej obrony nie mają. A to co USA wyprawia dzis na świecie, budzi nieufnośc nie tylko Rosji ale i CHin czy Indii.
Polityka USA pchneła te kraje w swoim kierunku, powodując zaciesnienie politycznych sojuszy. Nie wiem czy dla Ameryki to jest dobre.
No i sprawa tej bajki dla idiotów , że "tarcza jest przeciwko jednemu krajowi, mianowicie Iranowi. Chyba nie musze tłumaczyc dlaczego?.
Ale może musze? Abu obronic sie przed Iranem nie ma porzeby budowac globalnego systemu jakim jest tarcza. Wystarczy zbudowac pirscień wokół Iranu. Jezeli ktos Buduje globalną Tarcze to po to aby globalnie kontrolowac i szafować. Nastepna sprawa Reakcja wszystkich innych znaczacych .. czyli zbrojenia własnie w odpowiedzi na tarczę. Chiny przygotowuja swoja własna wersje (na razie jest to w powijakach) stac ich na to. No i zbroja sie , unowoczesniaja swoje mozliwości. Tak samo Indie czy Ameryka PD. Z Brazylia na czele.
W Europie zyjescie tak odizolowani od swiata , ze czasami wam zazdroszcze tego Europograjdołowego samo zadowolenia i niewiedzy.
Jest tylko mały problem, to co stanie sie na swiecie stanie sie tez w europie, moze nawet bardziej.