FanTaniegoŻarcia
/ 94.42.199.* / 2015-08-16 08:51
Ludzi plują na zachodnie molochy, bo są ograniczeni. Nie podoba im się to, że właściciele sieci handlowych nie płacą podatków w Polsce. Albo fakt, że wyzyskują pracowników.
Skoro tak Ci się, prawdziwy polaczku, nie podoba ten stan rzeczy, to załóż własny, duży market, w którym zatrudnisz 100 osób i każdej dasz zarobić "przyzwoite pieniądze" (czyt. nie mniej jak 5000zł na rękę za ośmiogodzinny tryb pracy, z dziesięcioma przerwami na fajkę).
Nie trafia do mnie również zdanie niektórych ludzi, którzy twierdzą, że Biedy, Lidle i inne takie są dla biedaków. Nie zapomnijmy również o głosujących na PO - przecież to dzięki im sprzedaje się polskie biznesy, które nie przynoszą zysku, bo jak firma państwowa, to pieniądze łatwo wydawać. Dopiero jak zachodni inwestor kupi jakiś polski biznes, to wreszcie firma zaczyna zarabiać.
Gdyby Biedronka była firmą z polskim kapitałem, typowo "swojskim" sklepem dla mniej zamożnych (albo chytrych), to raczej by zakończyła na sieciówce z setką sklepów i nie miałaby szans się rozwinąć.
Ci którym się nie podoba Bieda, mogą kupować w sieci Społem, w której tanio nie jest, a mięso i sałatki strach tam kupować. No i zarobki też tak bliżej Biedronkowych standardów...